IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Култура
14:17 | 17 юли 2014
Обновен: 19:08 | 5 октомври 2024

Маргарита Попова: Мирисът на старите книги ме пленява

Маргарита Попова: Мирисът на старите книги ме пленява

По материала работи: Борис Проданов
Маргарита Попова: Мирисът на старите книги ме пленява

Вицепрезидентът Маргарита Попова посети днес Регионалната библиотека “Пенчо Славейков” във Варна, където се срещна с ръководството на културната институция. Тя се запозна с изпълнението на проектите за модернизация и разгледа библиотечния фонд и съхраняваната там литература. Вицепрезидентът Попова бе любезна да отговори и на въпроси на журналисти.
- Г-жо вицепрезидент, какъв е поводът за визитата Ви в Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“?
- Преди време учредихме награда за вашата библиотека като най-добре работещата в страната. И аз имах огромното удоволствие като „Посланик на библиотеките“ в България да връча някои от наградите. Тогава обещах на директора Емилия Милкова, че първия път, когато дойда във Варна след това тържество в София, ще разгледам библиотеката и ще се видя с хората тук, които пазят духа на книжнината, на образоваността, на добрите социални контакти.
- След толкова политическа суета и врява как се чувствате като посланик на библиотеките, където обичайно е тихо?
- Чувствам се в свои води, много добре духовно сред хората, които работят в библиотеките и прекарват по-голямата част от живота си тук. Мирисът на стара хартия ме пленява. Любител съм на принципа на историзма заради фактите и данните, без които нито политиците ще са политици, нито дипломатите – дипломати. За съжаление, добрите чувства, породени от контакта с библиотеките,
не ме съпътстват, когато съм в средите на политиците.
- Кои са любимите Ви книги?
- Много харесвам българската класика, страшно много обичам Пейо Яворов, Захари Стоянов, Атанас Далчев. Любимият ми период от историята е Възраждането, благодарение и на нашия голям историк Николай Генчев, който, за съжаление, не е вече между живите. 
Ставри Таргов
(Използвани са въпроси и на други медии.)
---
Б. ред. В началото на годината Варненската регионална библиотека „Пенчо Славейков“ спечели наградата „Библиотека на годината“, като призът беше връчен от вицепрезидента Маргарита Попова на церемония в София. Като “Посланик на библиотеките” тя участва активно в кампанията на Българската библиотечно-информационна асоциация за популяризиране на ключовите обществени функции на библиотеките.

Коментари

Новини Варна