IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
10:24 | 9 юли 2014
Обновен: 09:01 | 2 септември 2024

Млади поети от Украйна спечелиха голямата награда за литература на СЛОВ

Млади поети от Украйна спечелиха голямата награда за литература на СЛОВ

По материала работи: Златина Добрева
2 премиери поставят в петото издание на „Опера в Летния театър“

Млади поети от Украйна спечелиха голямата награда за литература в конкурса „Олимпиада за поезия”. Призът се присъжда от Сдружение „Литературно общество” – Варна (СЛОВ). Талантливите автори ще бъдат удостоени също и с индивидуален диплом, и с почетен знак на СЛОВ.
Сдружението провежда олимпиадата за втора поредна година, като идеята е чрез нея да бъдат привличани наши сънародници зад граница към каузата „Варна - Европейска столица на културата 2019”. През 2013 г. голямата награда бе присъдена на млади българи от испанските градове Хатива и Енгера.
За да не се откъсват от българщината, родителите на децата там са създали съботно-неделно училище, в което момчетата и момичетата учат български език и литература, освен това имат занимания, в които усвояват с невероятен ентусиазъм българските традиции, обичаи и фолклор.
„Младите автори научават за нашия конкурс от интернет вестник "Литература и Общество". Творбите им се разпространяват по 10 международни сайта по целия свят”, коментира Станислав Пенев, който е главен редактор на медията.
През 2014 г. освен от Украйна в СЛОВ са получили и много материали от Гърция, Америка (Чикаго), Швейцария, Германия и Австралия.

Коментари

Новини Варна