IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Култура
12:29 | 2 юли 2014
Обновен: 13:53 | 29 септември 2024

Задава се ІХ издание на Международния конкурс за вокално изкуство “Морски звездички”

Задава се ІХ издание на Международния конкурс за вокално изкуство “Морски звездички”

По материала работи: Златина Добрева
Задава се ІХ издание на Международния конкурс за вокално изкуство “Морски звездички”

И този конкурс й отива на Варна. Среща на млади таланти. Популяризиране на българската естрадна песен. Приобщаване на децата и юношите към вокалното изкуство. И не случайно конкурсът носи името “Морски звездички”.
Появил се във Варна преди 8 г., от 4 до 6 юли той ще има своето 9-о издание. Организиран от НЧ “П. Р. Славейков” в кв. „Владиславово“ с финансовата подкрепа на oбщина Варна чрез фонд “Култура” и с подкрепата на кандидатурата на Варна за европейска столица на културата през 2019 г., фестивалът ще събере таланти от Сърбия, Молдова, Италия и България. Те ще бъдат на възраст от 5 до 25 г. и ще се състезават в своите възрастови категории в два кръга. В І кръг песента е задължително българска. Във ІІ кръг – песен по избор. Три категории включва конкурсът за вокално майсторство “Морски звездички” – за индивидуални изпълнители, за вокални групи и състави, и авторска песен.
Освен премиране на изпълнителите във всички категории от първо до трето място, организаторите ще връчат и Гран при. Това е статуетка, изработена по проект на художника Росен Германов.
Един от акцентите на конкурса тази година ще бъде представянето на големия български композитор, певец и инструменталист – роденият във Варна арменец Хайгашод Агасян. Не случайно той ще бъде и председател на международното жури. В него влизат още: Р. Рамович от Сърбия, композитор и директор на Международния конкурс “Отворени сърца” – Белград, естрадните изпълнители Дамян Попов, Теди Омеде и Теди Генев и вокалният педагог Атанаска Липчева, ръководител на вокалното студио “Ангелски гласове” и директор на фестивала “Морски звездички”.
Новото в конкурса е, че последният член на журито ще бъде избиран чрез жребий и това ще бъде вокален педагог на някой от участниците в конкурса. И още нещо – след изпълненията във всяка категория журито ще обявава оценките на изпълнителите явно.
Богата е и съпътстващата програма на конкурса. Две открити сцени ще дават възможност на различни таланти като певци, танцьори и инструменталисти да показват своите възможности и пристрастия. Ще има срещи-разговори за проблемите във вокалното майсторство. Проявите за всички конкурсни вечери ще бъдат при вход свободен.
Още един варненски конкурс набира скорост и популярност, и приобщава младите таланти към високото вокално майстроство. В кв. „Владиславово“ ще изгреят нови “морски звездички”.

Кирил Аспарухов

Коментари

Новини Варна