IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
12:59 | 27 юни 2014
Обновен: 19:28 | 22 октомври 2024

ІХ национален фестивал на етносите стартира във Варна

ІХ национален фестивал на етносите стартира във Варна

По материала работи: Златина Добрева
2 премиери поставят в петото издание на „Опера в Летния театър“

Tрадиционият национален фестивал на етносите стартира на 28 юни във Варна. В деветото издание на форума ще се изявят влашки, гръцки, ромски и турски фолклорни състави. В последния момент представителите на арменския етнос са се отказали от участие поради финансови причини.
Организатори на празника са Министерството на културата, община Варна, ДКС и НЧ „Христо Ботев 1928”. Целта на фестивала, който няма конкурсен характер, е да се покаже музикално-танцовият фолклор на етносите в България и тяхното популяризиране.
Влашкият етнос ще бъде представен от жители на с. Байкал, Плевенско. Формация „Ангира” от Бургас ще се изяви от името на гръцката общност у нас. Ромският етнос ще защитава формация „Ромски ритми” от Благоевград, а две формации от Шумен и Варна ще представят богатството на турските песни и танци.
Фестивалът ще започне с дефиле от входа на Морската градина. Концертът е насрочен за 28 юни от 20 ч. на сцената на Летния театър при вход свободен. Следващата изява ще бъде от 10 ч. на 29 юни на сцена „Раковина”.
И този фестивал ще премине под егидата на инициативата “Варна – кандидат за европейска столица на културата 2019 г.”. Мотото му е „Бряг на вдъхновението”.
Кирил Аспарухов

Коментари

Новини Варна