IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Култура
14:11 | 18 юни 2014
Обновен: 22:05 | 4 октомври 2024

2 премиери поставят в петото издание на „Опера в Летния театър“

2 премиери поставят в петото издание на „Опера в Летния театър“

По материала работи: Златина Добрева
2 премиери поставят в петото издание на „Опера в Летния театър“

Две премиери ще бележат тазгодишното пето юбилейно издание на „Опера в Летния театър“. Общо 13 музикални събития са залегнали в календара за трите летни месеца, с което Варна става домакин на най-дългия у нас летен оперен сезон.
А изкушенията за музикалните естети наистина си заслужават. Това лято се чака зрителски рекорд. Нормално, на фона на факта, че с всяко изминало издание своеобразният оперен фестивал предлага все по-качествен и стойностен музикален продукт. А това се цени от публиката в морската столица, която има шанса да чуе именити оперни гласове – както наши величия, които властват по световните сцени, така и изпълнители от чужбина. В това отношение петото издание на „Опера в Летния театър“ не прави изключение. Обобщено: инициативата се вмества отлично в кандидатурата на Варна за европейска столица на културата през 2019 г.
Първата премиера е на операта „Андре Шение“ от Умберто Джордано. Тя е реализирана изцяло от български постановъчен екип и можем да я видим в две различни вечери. На 9 юли ще аплодираме световно известните родни гласове Бойко Цветанов (тенор) , Венцеслав Атанасов (баритон) и сопраното Димитринка Райчева, а на 20 август – тенора Камен Чанев, баритона Кирил Манолов и сопраното Таня Иванова. Постановката е на младата и талантлива варненка Вилиана Вълчева и режисьора Кузман Попов.
Втората премиера - „Отело“ от Джузепе Верди, е дело изцяло на чужд постановъчен екип. Постановката е първа копродукция между варненската опера и оперните театри в Лимож и Реймс (Франция). Диригент постановчик е италианецът Стефано Сегедони, а за премиерата на 2 август е поканен известният италиански тенор Франческо Меда.
„Опера в Летния театър е едно хубаво начинание, което възродихме преди 5 години. Преди много лета в Летния театър се правеха често опери. После тази традиция отмря, но сега с голямо желания подехме инициативата и се получават добри неща. Не мога да не кажа, че в последните години привлякохме великолепни млади солисти, които пеят по най-известните сцени в Европа и по света. Смея да твърдя, че варненската опера разполага в момента с най-добрия солистичен състав, коментира диригентът маестро Борислав Иванов.
Интересен момент в програмата е мюзикъл галата на 11 август. Тя ще бъде под палката на маестро Борислав Иванов, а аранжиментите на хитове от мюзикъли по филмите „Цар Лъв“, „Красавицата и Звярът“, „Клетниците“ и „Парижката Света Богородица“ е подготвил Юли Дамянов. В галата ще чуем Васил Петров.
В програмата са залегнали още представления на рокоперата „Исус Христос супер звезда“, „Мадам Бътерфлай“ с варненския тенор Калуди Калудов, „Дон Жуан“ с Венцеслав Атанасов и Евгений Станимиров, „Травиата“ с румънското сопрано Диана Тугуй и „Риголето“ с известния руски тенор Алексей Татаринцев.
Началото на „Опера в Летния театър“ ще постави на 20 юни „Дон Жуан“ от Моцарт - ново заглавие в афиша на варненската опера, а финалът на 23 август е отреден за „Набуко“ от Верди, когато ще чуем най-големия съвременен Вердиев бас Карло Коломбара от Италия и звездата на Букурещката национална опера Сорина Мунтеано.
Юлиян Атанасов

Коментари

Новини Варна