Варна 20°
fallback
Култура
12:07 | 17 декември 2015
Обновен: 18:29 | 5 октомври 2024

Романа „Царят на Тракия” представя галерия „Арт Маркони“

Книгата е първа от трилогията на Екатерина Митева

По материала работи: Юлиян Атанасов

Винаги е интересна гледната точка на една жена, особено когато става дума за исторически роман, за събития, неизбежно маркирани от оръжия, завоевания, пренаместване на историческита пластове. Това предстои да усети всеки читател, посегнал към новата книга на Екатерина Митева. Съвършено различен поглед към историята и в същото време - усещането за фентъзи. На 18 декември от 18.30 ч. галерия „Арт Маркони“ кани всички, които обичат историческите романи на едно тържествено представяне.

Така формулира своята покана авторката: „Здравей, читателю! Може би се питаш кой е Лизимах? Не си чувал за него? Или пък знаеш легенди за несметните му богатства, за огромните му хазни, за прословутата му алчност и сребролюбие? Навярно си чел и това, че той е бил един от неколцината „генерали” на Александър Велики, които са наследили империята му. За иманярите Лизимах е тема номер едно, те мечтаят да открият пещерите, в които той е укривал съкровищата си. Тъжно е, че само с това е известен някогашният цар на Тракия – с количеството на притежаваното от него злато. Ще ти призная, читателю, че допреди няколко години и моите познания се разпростираха в тези най-груби щрихи. Дотогава, докато не се зарових в житието на мъжа, оприличаван от съвременниците си на митичния Херакъл. Едва тогава прозрях каква силна, интелигентна, харизматична личност е Лизимах. И реших да го разкажа. С лошите и с хубавите му страни. С цялата му сложна природа. Смятам, че в историята са потулени и унищожени много факти, които могат да докажат, че е засенчвал с качествата си самия Александър Велики. Сянката, която е хвърлял върху него, е откриваема в древните писмени извори – все някъде в историята има следи, ако се чете по-внимателно.

Искам да се обърна и към историците, които ще отворят тази книга и ще вдигнат укоризнено пръст. Аз не съм научен работник и романът ми не е документалистика, не е реферат или дипломна работа, а е художествена творба. Постарах се да не го обременявам с безброй термини, които постоянно трябва да се издирват из речниците. Смятам, че това ще пречи на читателя и ще спъва полета на въображението му. Придържала съм се изцяло към фактите, следвала съм хронологията в историческите събития, но като автор на художествено произведение съм употребила празните места в пъзела, давайки своеобразен прочит на биографията на моя герой.

 

А в това житие пише: „Лизимах, син на Агатокъл от Пела.” Толкова! Почти нищо! За такъв колосален владетел дори е смешно. И понеже там, където свършва историята, започва легендата, аз си позволих да я сътворя. Ето – точно тук разместих заровете. Честа практика в тогавашния свят е било да се изпращат деца на владетели в съседни царства като залог за мир и добросъседство. Недоказуемо е какво се е случило с внука на цар Котис I. Знае се, че момчето е предадено от баща си Керсеблепт в двора на Филип II. Историята мълчи за неговата съдба. Няколко години след него по-малкият му брат също потегля за Пела. Одриското царство започва да се разпада от вътрешни междуособици, докато много по-малката Македония неочаквано набира мощ и все повече растесподеля още Екатерина Митева.

И още нещо! На фона на материалните битки за власт, богатства и корони, в романа ми тихо и кротко пристъпва човек – старец с бели дрехи. Кой е той и откъде идва? Каква е неговата мисия? Какво е неговото име? Дали и днес не е сред нас? Може би сте го срещали дори? -завършва авторката.

Екатерина Митева е автор на книгите: "Късметчо" 1998 - поетична поема и книжка за оцветяване с авторски илиюстрации; 2005 г - стихосбирката "Чергарка", където илюстрациите отново са авторско дело. 2012 - излиза от печат стихосбирката "Кет" , а малко след тях двете детски поеми "Златно зрънце" и "Прелетният Врабчо"- където илюстрациите са цветни. 

От 2007 - до 2011 работи в ТВ "Черно море" репортер, а също автор и сценарист на историческо предаване. Покрай него се сблъсква с интересни факти от нашата история, които провокират интереса й да продължи да изучава историята по нашите земи през античността. През 2015 година сюжетът за роман започва да се избистря, героите се раждат и първа част от книгата е написана. В момента работи върху втората част от трилогията "Царят на Тракия".

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback