Варна 19°
fallback
Култура
15:06 | 27 ноември 2015
Обновен: 23:13 | 5 октомври 2024

Даниела Димова: Радвам се, че отпадна гастролът на Московския балет с „Лешникотрошачката“!

Постановката на варненския балет не е на по-ниско ниво, подчерта директорът на ТМПЦ – Варна

По материала работи: Слав Велев

Почти ми стана приятно, когато разбрах, че отпадна гастролът на Московския класически балет с „Лешникотрошачката“ във Варна, каза пред журналисти директорът на ТМПЦ – Варна Даниела Димова. „Същата постановка се играе и от варненския балет и то на много високо ниво. Защо варненският зрител да предпочете един гастролиращ състав, който при всички положения щом е гастролиращ ще бъде окастрен, няма как да пътува в пълния си блясък. Спомняте си какво стана през лятото с „Лебедово езеро“ – вместо 26 "лебеда" във Варна видяхме 8. Това е недостатъкът на всяка гастролираща трупа. Освен това билетите се продават на много високи цени. Защо човек да даде 60 лв., за една окастрена трупа, а да не предпочете срещу 8-10 или 15 лв да гледа спектакълът на Сергей Бобров – народен артист на Русия, изпълнен от балетистите на Държавна опера – Варна“ – каза Даниела Димова. 

Тя подчерта още, че трябва да подкрепяме местното изкуство, а да не позволим да се закриват трупи, както това се случва в много водещи европейски страни като Белгия, Холандия и Германия. „Трябва взаимно да си помагаме – ние производителите на изкуството и културата, с медиите, за да запазим това, което имаме. Иначе ставаме един разграден двор, на който най-различни пътуващи – къде по-добри, къде не толкова добри трупи идват, обират парите на нашите съграждани, а какво получава обществото?! Това е наша обща борба! Да не допуснем във Варна да се случи. Това го допуснаха в Белгия и Холандия и вече е много труден пътят обратно – като си разпуснаха и музикантите и театралите, сега как се събират отново след 10 години.  Те си дават сметка, че са допуснали голяма грешка – да имат 250 театъра и едва 4-5 центъра, в които се произвежда висококачествена опера и театър. И какво са афишите им в момента – сбирщина от различни гастролиращи трупи – богатите белгийци и холандци си плащат по 50-100, 150 евро, а не гледат много качествени спектакли. Затова е важно да съхраним производството на нашия качествен културен продукт. България все още го прави с много малко средства, с един смешен бюджет – чужденците дори не вярват, когато им кажем какъв е“ – каза още Даниела Димова. 

„В Холандия например имат 45 театъра празни, 45 – аз не можех да повярвам, но се убедих по време на едно турне“ – подчерта маестро Борислав Иванов – артистичен директор на Държавна опера - Варна.  „...Аз също не повярвах, мислех си, че имат по-добра културна политика от българската“ – допълни Веселина Михалкова – артистичен директор на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“. „ Но не! Така че да се поучим от грешките на европейските ни партньори!“ – обобщи Даниела Димова. 

 

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback