IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
17:14 | 23 ноември 2015
Обновен: 07:01 | 2 октомври 2024

На кино в учебния музей утре

Ще бъде прожектиран документалният филм „Хайнрих Шлиман - великият авантюрист“

По материала работи: Юлиян Атанасов
На кино в учебния музей утре

За пореден път Учебния музей към РИМ-Варна ще бъде домакин на любопитно събитие за малки и големи любители на историята. В неговата зала ще бъде прожектиран документалният филм „Хайнрих Шлиман - великият авантюрист“. В рамките на половин час зрителите ще се запознаят с живота и съдбата на човека, повярвал в Омир и открил останките на древната Троя. Прожекцията на филма е част от изложбата „О, Музо…“ посветена на 125-та годишнина от смъртта на Хайнрих Шлиман (1822-1890). 


Филмът е адаптиран за прожекция пред българска публика с доброволните усилия на смесен екип от професионалисти, които са любители на древната история: идея за прожекцията – Теодор Роков, РИМ-Варна; превод от руски език – Милена Стоева; озвучаване – Васил Тенекеджиев, РИМ-Варна и Светлана Вълкова, Радио Варна; техническа обработка и монтаж – Славян Стоянов, Virtual Museum of Bulgaria.


Прожекциите ще се състоят на 25. XI. (сряда) от 11.00 ч. и на 27. XI. (петък) от 16.00 ч. Входът за прожекционната зала на Учебния музей е от към бул. "Съборни" (служебния портал на археологическия музей). Входът е свободен. 

Коментари

Новини Варна