IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
14:45 | 23 ноември 2015
Обновен: 07:02 | 2 октомври 2024

Нов документален филм на школа „Дедал”

Авторите на "Ангъчка” са подготвили 80-минутна колаборация от истории

По материала работи: Борис Проданов
Нов документален филм на школа „Дедал”

Рибарите от „Карантината” стават герои в нов документален филм. Премиерата е на 29 ноември (неделя) от 18 ч. на основна сцена на ДТ „Стоян Бъчваров” – Варна. Авторите на филма „Ангъчка” – кинематографският екип на школа „Дедал”, са подготвили 80-минутна колаборация от истории, съдби и образи, събирани в подължение на 2-годишно изследване на бита и фолклора на малката рибарска общност, установила се край бреговете на варненския квартал “Аспарухово” и местността “Карантината” към 70-те години на миналия век. Режисьор на филма е Георги Кръстев, сценаристи са варненските художници Дарин Сотиров и Цветан Кръстев.

 

Филмът разкрива рибарския живот през всичките му гледни точки – от малките и неначителни неща от ежедневието, през историите за големи риби и морски сирени, до рибарството като избор, като светоглед, като мислене, като житейска съдба, като философия, като начин на живот. Лентата поставя на преден план и много сериозни екологични проблеми – намаляването на биологичното разнообразие от риба в Черно море, както и темата за продължаващото мащабно застрояване на морския бряг.

 

“Филмът е за обикновените хора, които въпреки трудностите и проблемите продължават да ценят малките неща в живота, да отстояват своята идентичност, да защитават правото си на съществуване в един все по-унифициращ се и недружелюбен свят. Това са хора, които продължават да живеят и да се препитават така, както преди хилядолетия, да следват свой личен морален кодекс. Филмът засяга темата за личния избор – да бъдеш свободен в свят, в който тези възможности все повече се стесняват”, каза Дарин Сотиров

 

През цялата 2015 г. творческите проекти и инициативи на школа „Дедал“ бяха обвързани с каузата за опазване на фолклора, урбанистиката и уникалността на рибарско селище „Карантината” и превръщането на мястото в международна сцена за културни събития, фестивали и концерти.

 

На „Карантината” се проведе международен филмов фестивал, хора от селището бяха персонажи във фотографски изложби и арт проекти, бяха организирани концерти в подкрепа на идеята рибарското селище да се обособи като зона за култура. Сега рибарите са герои във филм, в който отстояват себе си и правото си общността им да бъде запазена. Създателите на „Ангъчка” разкриват, че една от целите на филма е вниманието на обществеността да бъде насочена към уникалните природни дадености на крайбрежието на Варна, към тяхното опазване и съхранение.

Коментари

Новини Варна