IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
08:16 | 21 ноември 2015
Обновен: 07:03 | 2 октомври 2024

Днес е Нощта на театрите, не я пропускайте!

Посланието тази година е „Актьорът трябва да гори на сцената, но сцената не трябва да гори”

По материала работи: Слав Велев
Днес е Нощта на театрите, не я пропускайте!

Голямото театрално ноемврийско събитие е Нощта на театрите на 21 ноември, в която Варненският драматичен театър се включва, заедно с Държавния куклен театър във Варна, Народния театър в София, Драматичните театри в Пловдив, Русе, Благоевград, Шумен, Хасково, Перник, Бургас, Сливен, Димитроваград, Държавните опери в Русе и Стара Загора., съобщава "Дарик". 
 

Посланието тази година е „Актьорът трябва да гори на сцената, но сцената не трябва да гори”. И през тази година програмата включва представления, прожекции, изложби, и спектакли, като за някои от тях входът ще бъде безплатен, а билетите за постановките ще са на специални цени.
 

Юлиан Вергов, Владимир Пенев, Владо Карамазов, Ованес Торосян, Захари Бахаров, Теодора Духовникова, Ана Пападопулу, Луиза Григорова са само част от актьорите, които са посланици на инициативата през 2015 г.


 

Програмата на ДТ „Стоян Бъчваров” започва в 10 часа с откриването на Основна сцена на изложбата „Вдъхновението Театър” на младата фотографка Тони Перец, която подари и визията на общото театрално събитие във Варна. „Снимам от дете, магията на фотографията ме завладяваше постепенно докато опознавах чудатостта на природата, разнообразието на човешките чувства и красотата на театралната сцена. Няма по-добро и по-цветно огледало на живота от Театъра, ето за това обичам да снимам там!”, разказва Тони Перец. Изложбата, която надниква в живота на сцената и зад кулисите на Варненския драматичен театър, ще очарова зрителите освен със съдържанието, и с експонацията си.
 

На Основна сцена ще се случат още три театрални събития. 
 

От 15 часа зрителите ще могат да видят двата фарса по Молиер „Брак по принуда” и „Рогоносец без рога”. В постановката на Пламен Марков , сценография и костюми Даниела Николчова, музика Петя Диманова, изявяват комедийния си талант Адриан Филипов, Веселина Михалкова, Валери Вълчев, Николай Божков, Николай Кенаров, Петя Янкова, Стефан Додуров, Ина Добрева, Екатерина Георгиева, Пламен Георгиев и Стоян Радев.
 

От 18 часа в Ротондата (фоайе първи балкон) следва „Танго с Пиацола” – концерт-спектакъл по музиката на Астор Пиацола, в който струнният квартет „Арте”, контрабасистът Григор Джанев, пианистът Руслан Павлов, оперната певица Станислава Марчева, драматичната актриса Веселина Михалкова и художничката Тереза Зиковска ще предадат, в синтез от различни изкуства, духа и енергията на тангото. Истинското. Аржентинското танго. Онова, което разтърсва и превръща всичко в един единствен упойващ ритъм. „Харесвам чувствеността, хармониите и специфичния ритъм на Пиацола”, разказва първата цигулка на струнния квартет „Арте” Анна Фурнаджиева. „Харесвам Пиацола, той докосва моята душевност”, признава Станислава Марчева. „Тангото е страст, болка, кръв, сливане”, допълва драматизма на начинанието Веселина Михалкова, която освен няколко поетични творби, ще поднесе и онова разтърсващо „Ринашеро” („Прераждане”). И докато се случва всичко, Тереза Зиковска ще рисува върху платно своето „Танго с Пиацола”.
 

Театралното напрежение ще се засили до крайност в часовете преди полунощ (начало 22 часа), когато на сцената ще се разиграят „Опасни връзки”. Те са замислени от режисьора Стилиян Петров като „игра-война, война-игра, в която любовта е копнеж по онова, което ни ранява, еротичен копнеж по дълбокото ни влечение към война - страст за атака, импулс за отбрана, готовност за наказание и смърт. Еротиката на войната е застрашено дишане, ускорен пулс, сетивна турбуленция, екстремно сърцебиене, пределна екзалтация на ума. „Опасни връзки” е забавна игра за царeте – Валмон и Мертьой, Той и Тя. Всяка война е велика заради броя на жертвите. Царят е слаб без Царицата. Там е краят на играта.”
 

Тази концепция режисьорът извежда последователно в своята изключително естетска постановка, която впечатлява с черно-бялата полюсна визия на Венелин Шурелов и Елица Георгиева и обсебващата игра на актьорите Веселина Михалкова, Стоян Радев, Гергана Плетньова, Стефан Додуров, Даниела Викторова, Гергана Арнаудова, Адриан Филипов, Юлияна Чернева, Екатерина Георгиева, Цветина Петрова и оперната певица Даниела Димова.
 

Сцена Филиал също ще посреща зрители в Нощта на театрите. 
 

В 13 часа завесата се вдига за премиерата на „Блудният син”, дело на Творческа работилница „Всичко е театър”. Това е иновативен, образователен творчески проект на сдружение „Арт Актинг”, в партньорство с Театрално-музикален продуцентски център Варна и финансовата подкрепа на Община Варна. Целта е чрез откриване на нови таланти от различни сфери на изкуството да се привлекат нови публики. Резултатът е „Блудният син” - театрален  спектакъл, създаден от  непрофесионалисти, обучавани и консултирани  от професионални творци. Студентката в НАТФИЗ Биляна Тодорова е авторка на текста, с който Николай Йорданов прави режисьорския си дебют.
 

Варненецът, на който му предстои да кандидатства режисура в Театралната академия, развива своя концепция за постановката: „Блудният син” представя на зрителя герои, които са изгубили своя път, но не търсят нов и са се превърнали в експозиция на душевната смърт. Подобно поведение не води до нищо ново, то е част от небитието, а човек трябва да живее и да се променя. Намерих този замисъл в текста, но той изглеждаше незавършен и затова го преработих. Вярвам, че намерих един по-интересен начин, чрез който посланието да стигне до зрителя. Идеята е да не застиваме в някакво състояние, а да продължаваме отвъд препятствието.” Сценографията на „Блудният син” е на Георги Бараков, музиката – на  Каролина Койнова. Участват младите таланти Георги Няголов, Николай Николаев, Боряна Минчева, Паула Баркова.
 

На Сцена Филиал в 18 часа ще излязат и странните герои от очарователната комедийна приказка на режисьора Георги Михалков по пиесата „Глупаци” на Нийл Саймън. Действието е разположено в омагьосано селце, чийто жители битуват в безбрежна тъпота. Това обаче не им пречи да се чувстват щастливи. Странната ситуация се превръща в особена дилема за новопристигналия учител Леон, когато противно на всякаква логика, той попада в капана на любовта: „Има нещо много приятно в това, че логиката на учения човек, за когото 1+1=2, се сблъсква с простата реалност, в която всички ние живеем и в която никога 1+1 не прави 2”, разсъждава режисьорът. В постановката, с оригинални сценографски и костюмографски решения на Антония Попова, се изявяват актьорите Валери Вълчев, Стефан Додуров, Николай Кенаров, Ина Добрева Свилен Стоянов, Пламен Димитров, Милена Кънева, Валентин Митев, Даниела Викторова и Димитър Мартинов.

Коментари

Новини Варна