IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
09:48 | 16 ноември 2015
Обновен: 08:14 | 3 октомври 2024

Седмични културни акценти

Очаквайте Европейската нощ на театрите

По материала работи: Деян Михайлов
Седмични културни акценти

Шоуто на Нешка Робева ще отбележи и във Варна 15 години от мощното си втурване в шоупрограмите на страната и в света и ще го направи по впечатляващ начин след Русе, Севлиево и Велико Търново на 22 ноември, неделя, от 19 ч. в зала “Конгресна” на ДКС. В ретроспективната пъстра програма от най-доброто и невиждани досега танци на изумителните й танцьори ще се присъединят и приятелите й Иво Папазов – Ибряма, ансамбъл “Руска Рома” от Москва и др. Убеден съм, че и този път публиката ще скандира както в златните й години на треньорка по художествена гимнастика: “Нешка няма грешка!”

Държавен куклен театър изкушава с три заглавия през този период – две детски представления на 21 и 22 ноември  (събота и неделя) от 11 часа, съответно “Под гъбката” и класиката “Пепеляшка”, а на 21 ноември от 19 ч. – “Мълчаливи предавания”, спектакъл за възрастни  (изумителен като танц, музика, философски внушения), с който се включват в европейската инициатива “Нощ в театрите”.

Внушителна е програмата и на ДТ “Стоян Бъчваров”, посветена на Европейската нощ на театрите. На Основна сцена на 21 ноември от 10 ч. – откриване на фотоизложбата на Тони Перец – “Вдъхновението театър”. От 15 ч. – “Брак по принуда  и рогоносецът без рога” – това е диптиха на режисьора проф. Пламен Марков по текстове на Молиер. От 18 часа – “Танго” с Пиацола във фоайето на първи балкон с участието на квартет “Арте”, мецосопраното Станислава Марчева, актрисата Веселина Михалкова и художничката Тереза Зиковска. А от 22 часа – скандалната постановка на Стилиян Петров “Опасни връзки” от Кристофър Хамптън, в която блестят с играта си Гергана Плетньова, Даниела Викторова, Стоян Радев и др. 

На сцена “Филиал” същия ден може да видите от 13 часа “Блудният син” от Биляна Тодорова – премиера на Студио “Театър” с реж. Николай Йорданов. От 18 часа – комедията от Нийл Саймън “Глупаци” с реж. Георги Михалков, в която абсурдните ситуации брилянтно пресъздават Теодор Папазов, Валери Вълчев, Николай Кенаров, Свилен Стоянов, Милена Кънева, Даниела Викторова и др.

На Основна сцена от афиша на Държавна опера – Варна, може да видите: 
на 17 ноември – вторник, от 18 ч. мюзикъла от Александър Йосифов “Мечо Пух”. Постановката е на Варненската детско-юношеска опера при ОДК с диригент Ганчо Ганчев. 
На 19 ноември – четвъртък, от 19 ч. възобновената премиера на оперетата “Царицата на чардаша” от Калман, постановка на Николай Априлов, с участие в главните роли на Борис Луков, Сребрина Соколова, Бойка Василева и др. На 20  ноември – петък, от 19 ч. за първи път концерт на оркестъра на Държавна опера – Варна, с филмова музика под палката и аранжиментите на Нелко Коларов.

Театър “Българан” продължава политиката си на комедийни постановки с популярни актьори и още на 16,17 и 18 ноември с начален час 19 на Основна сцена – “Госпожа стихийно бедствие” със Стоянка Мутафова и др. 
На 19 ноември – четвъртък, от 19 ч. в зала 1 на ФКЦ – премиера за Варна на комедията от Артур Нюфилд “Изневери в повече” с реж. Емил Марков, а в главните роли – Христо Гърбов, Албена Михова, Ернестина Шинова и др.
На 20 ноември – петък, от 19 ч. в зала 1 на ФКЦ – “Когато котката я няма”, комедия по Мортимър и Кук на реж. Асен Блатечки, който дели една сцена с Калин Врачански, Елена Птрова, Силвия Лулчева и др.

Залите на Варна ви очакват. И доброто настроение ви дебне зад всяко едно от цитираните по-горе заглавия.

Кирил Аспарухов

 

Коментари

Новини Варна