Варна 18°
fallback
Култура
23:01 | 14 ноември 2015
Обновен: 03:36 | 6 октомври 2024

2,52 метрова кула от спагети издържа на земетресение от 9 степен по Рихтер (СНИМКИ)

Ученици от Варна, Кърджали, Шумен, Бургас, Пазарджик и София се състезаваха в третото издание на Varna Spaghetti Engineering

По материала работи: manager

За трети пореден се проведе Национално състезание за креативни умения Varna Spaghetti Engineering, за учениците от професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия в страната. То бе организирано по идея на катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ към Архитектурния факултет на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

 

 

Форумът събера над 60 участници - ученици от професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия от цялата страна, студенти на Варненския свободен университет и отбор на студентки от Казахстан, които се обучават в университета по програма за обмен на студенти. Участниците показаха креативно мислене в проектиране и изграждане на съоръжения от спагети. За първи път в този формат имаше и номинация на публиката „Най-атрактивно въртящо се спагетено съоръжение“, за която се бориха студентите от специалностите „Архитектура“ и „Строителство на сгради и съоръжения“ и отбора на Казахстан.

 

 

Изградените конструкции от бъдещите строители и архитекти бяха оценени от авторитетно жури с председател арх. Виктор Бузев - главен архитект на община Врана и членове: Руси Русев – представител на КСБ ОП Варна, Галин Колев – преставител на бизнеса, доц. Дария Михалева, инж. Румен Иванов – КИИП Варна и общинският съветник Марица Гърдева.

 

 

Първо място в състезанието спечелиха учениците от Шумен с ръководител Десита Дучева. Те изградиха спагетена кула с височина 2 м. и 12 см., която може да издържи на земетресение от 9 степен по скалата на Рихтер. Втори се класираха 4-ият отбор на Бургас с ръководител Камелия Николова, а на трето място останаха първи отбор на гимназия “Кольо Фичето” от София с ръководител Никол Войчева.

 

 

Макар представителите на Варна да изградиха една от най-високите кули от спагети – 2 м. и 36 см., те останаха извън призовата тройка, защото сградата се срути при симулацията за земетресение. Извън класацията остана и рекордьорът по височина – кулата на отбор “Хеброс” от Пазарджик, заради преразход на строителни материали.

 

 

С уникална въртяща се на три степени, спагетена сграда отбор “K per K” на студентите от ІV курс – ССС, спечели гласовете на публиката и победата в състезанието за студенти.

 

 

Амбицията на организаторите този форум да се разраства и през следващата година отново да събере на едно място ученици, студенти и професионалисти от областта на строителството и архитектурата, провокирайки тяхната креативност при създаване на строителни конструкции.

 

 

 

 

Автор на статията:
manager
0 коментара
fallback
fallback