Варна 18°
fallback
Култура
17:31 | 9 ноември 2015
Обновен: 05:33 | 6 октомври 2024

Изложба показва творчеството на любители иконописци

Експозицията е в артсалона на Радио Варна и може да бъде разгледана до 23 ноември

По материала работи: Слав Велев

40 творби на автори от школите по иконопис за възрастни и за хора с увреждания при варненския храм „Свети Атанасий“ са подредени в изложба в артсалона на Радио Варна. Събитието е посветено на предстоящия голям празник Въведение Богородично - Ден на християнското семейство и младеж, който отбелязваме на 21 ноември.

Освен произведенията на любителите в залата са експонирани и две икони на техните учители, именитите варненски иконописци Катя и Младен Костадинови. „Работим с хора с увреждания повече от 10 години, но никога не сме се фиксирали върху това какъв е техният проблем. Не случайно сме нарекли нашето сдружение „Творецът в мен“. Искаме всеки човек да открие това, което е заложено в него, и чрез творчеството да  се почувства значим. Освен с хора със специални нужди работим и с други, но никога не сме ги разграничавали. Всички хора, които идват в нашите школи, са много интелигентни и образовани, с уважавани професии“ – разказа за вестник „Черно море“ Младен Костадинов.   

Школите за иконопис за възрастни и за хора в неравностойно положение към варненския храм „Свети Атанасий“ работят от близо две години. Всички творби, които са завършени в този период, са изложени в артсалона на Радио Варна. „Когато и останалите автори финализират своите икони, ще направим и за тях нова изложба“ – обеща отец Дончо Александров  от храм „Св. Атанасий“. В двете школи за възрастни се обучават около 30 начинаещи иконописци, а в изложбената зала са показани творби на 21 от тях. Занятията на школите по иконопис се провеждат в храма. „Храмът освен за богослужение и молитва служи и за това да насърчи творческия порив на хората, да подпомогне тяхното духовно извисяване. Преди всичко, за да изобразят една икона, хората трябва да имат вяра. Изобразяването на една икона им дава възможност да бъдат по-спокойни, да бъдат търпеливи, защото техниката, която използват, изисква голяма прецизност. Атмосферата в храма също им дава възможност да се вглъбят. Понякога преподавателите пускат и църковна музика. Изобразяването на една икона учи на смирение, на кротост и изява не на собственото аз, а на молитвата, която съдейства самият Господ Бог да направлява ръцете на иконописеца, за да може той да изобрази дадената икона“ – подчерта отец Дончо Александров. 

Изложбата на икони може да бъде разгледана до 23 ноември в артсалона на Радио Варна. За тържествената атмосфера на откриването на изложбата допринесе участието на хора на храм „Свети Атанасий“.

Полина Петрова Снимки Пламен Гутинов

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback