IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
13:32 | 4 ноември 2015
Обновен: 17:55 | 5 октомври 2024

От варненския театър канят децата на образователен спектакъл

„В ритъма на музиката” – различната компютърна игра

По материала работи: Борис Проданов
От варненския театър канят децата на образователен спектакъл

Вълнуващо приключение за малчуганите обещават от Варненския драматичен театър днес. Компютърна игра - образователен спектакъл за деца на режисьорката Сребрина Соколова, ще даде на децата знания за музикалните инструменти и за различните жанрове в музикалното изкуство.


Сценарий - Пламен Георгиев, костюми - Ася Стоименова, сценография и мултимедия  - Красимир Янев, хореография - Румяна Малчева, с участието на Държавна опера - Варна, Детско-юношеска опера - Варна, Арт-център „Арлекин”.


Компютърните технологии и глобалната мрежа отдавна са част от нашето всекидневие и всички ние приемаме това за даденост. А  за нашите деца това се превръща в самия живот. Ето защо, ако искаме някаква информация да стигне до тях, то тя непременно трябва да се каже през дигиталния свят.


„В ритъма на музиката“ е една различна компютърна игра, която разкрива на децата прекрасния свят на изкуството. Игра, в която освен знания за музикалните инструменти в симфоничния оркестър, за различните жанрове в музикалното изкуство, те ще изживеят и едно вълнуващо приключение, което ще ги научи да играят като един отбор.   


Скрити зад анонимността на електронното общуване, доста често агресията и грубостта  между децата се пренася и във всекидневното им общуване „очи в очи“. Героите на нашия спектакъл са деца като всички останали , които може да срещнем във всяко училище, с нищо по-лоши или по-добри от останалите. Тяхното пътешествие в света на музиката ще покаже на връстниците им в залата, че ритъмът на музиката е ритъмът на живота. Защото музиката не само отразява и изобразява реалния свят, но сочи и пътя за интелектуално обогатяване и развитие.


Децата попадат в игра - капан, от която няма излизане, докато не се изиграе докрай. Подложени на изпитание, в крайна сметка те разбират, че винаги ще бъдат по-успешни, ако са заедно в екип, ако не са груби индивидуалисти и егоисти. Играта в екип винаги е печеливша.


„В ритъма на музиката“ в своята същност е образователен спектакъл за деца. Музикалните примери и показаните музикални инструменти ще въздействат и ще се запомнят по-ярко, ако са представени чрез история, вплетена в симулирана компютърна игра. Това е история, в която всяко дете би припознало себе си или съученика си от съседния чин. Спектакълът е изграден върху постоянното редуване на сцени от съвременния начин на общуване на децата, през цялото време звучи безкрайно красива музика и всичко това достига до аудиторията със съвременни аудио-визуални средства и ефекти. Музикалната палитра обхваща образци както на класическата инструментална и вокална музика, така и на балета и мюзикъла.

Коментари

Новини Варна