IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
18:37 | 3 ноември 2015
Обновен: 17:55 | 5 октомври 2024

Изложба разказва за съдбата на евреите във Варна, Русе и Шумен

Пътуващата експозиция е озаглавена „Страдание и спасение“

По материала работи: Слав Велев
Изложба разказва за съдбата на евреите във Варна, Русе и Шумен

Мобилна изложба разказва за съдбата на еврейската общност във Варна, Русе и Шумен. Морската столица е втората спирка на експозицията след дунавския град. Във Варна изложбата, озаглавена „Страдание и спасение“, може да бъде разгледана до края на ноември в зала "Север" на Археологическия музей. Тя представя резултатите от теренно етноложко проучване на еврейските общности в трите града. Експозицията включва 20 постера с текстове и изображения, както и откъси от видео-интервюта с 30 представители на еврейските общности в трите града. „Защо избрахме Русе, Шумен и Варна. Защото тези три града се намират на линията на „модерността“, на железопътната линия, която променя онези традиционни общности на юг от Дунав и им осигурява по-бърз достъп до Средна Европа. Еврейските общности се заселват точно в тези три града, защото виждат възможността за развитие, която предоставят. Ние организирахме изложбата на принципа на антропологическото развитие – т.е. как човек се ражда, минава през своето детство, през училището, през различните празници, работата, страданието и спасението. Това са темите, засегнати в експозицията през  призмата на спомените на хората, които интервюирахме на терен“, подчерта директорът на РИМ – Русе, проф. д-р Николай Ненов, който е куратор и автор на изложбата. 


Проведените на терен интервюта с представители на еврейската общност са достъпни на сайта www. рametta.com и ще бъдат издадени в сборник, който ще бъде разпространен в библиотеки и университети. Предвидени са и поредица срещи-дискусии с ученици от средни училища във Варна, Русе и Шумен. 


„Надяваме се да допринесем поне малко за противодействието на омразата, за разбирането на другия и за толерантността и търпимостта между хората“,  каза Цвета Ненова от сдружение „Европейски пространства“. Откриването на изложбата е съпътствано и с „малко вкусване на различията“ – еврейски сладки и соленки, арменски сладки, турска баклава, български курабии. 


„С това проучване ние буквално хванахме последния влак. Хората си отиват и край. По-младите вече разказват други истории“, подчерта Цвета Ненова. 


Във Варна възможността да се проведат интервюта с представители на еврейската общност осигурява Таня Щерева, етнограф от Регионалния исторически музей, която сама се включва в работата на терен. „Еврейската общност е част от пъстрата мозайка на населението в нашия град. Проучването е много ценно за съхраняване на местната култура и памет“, подчерта Таня Щерева.


Полина Петрова

 

Коментари

Новини Варна