IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
16:37 | 27 октомври 2015
Обновен: 03:32 | 5 октомври 2024

Фантазията побеждава реалността в "Пяна на дните"

Филмът - тази вечер по телевизия Bulgaria ON AIR

По материала работи: Деян Михайлов
Фантазията побеждава реалността в "Пяна на дните"

Доста смелост, а и още повече въображение е необходимо, за да се захване някой с ексцентричния роман на Борис Виан, издаден през 1947 г., но режисьорът Мишел Гондри не е от хората, които могат да се уплашат от фантазията на някой друг. Все пак е автор на част от клиповете на Бьорк и на филма "Блясъкът на чистия ум".

Историята в "Пяна на дните" ни запознава с Клое (Роман Дюри), който среща Клоен (Одри Тоту). Двамата постепенно се опознават, влюбват, женят, но Клое се разболява от странна болест. Така историята звучи обикновено, макар и драматично, но Гондри ще я опише неподражаемо и налудничаво.

Още в началото, докато зрителят се настрои за фантасмагоричните му идеи, ще срещнем готвач-адвокат, разговарящ с телевизора, ще потече змиорка от мивката, а главният герой Клое ще почерпи приятелите си със странен пианококтейл, който налива неговото пиано, докато някой свири на него.

И ако творбата на Виан се заиграва с абсурдното, то Гондри се предизвиква да превърне романа му на екрана в пълно господство на фантазията над обикновеното.

"Пяна на дните" ще потопи всеки в неговия вътрешен свят при собствените му фантасмагории. Всеки ще се сети, че някога ги е имал, но постепенно сам е потиснал, навлизайки в света на възрастните. Гледайте филма на 27 октомври от 20.30 часа по Bulgaria ON AIR.

Коментари

Новини Варна