IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
10:01 | 27 октомври 2015
Обновен: 03:34 | 5 октомври 2024

Лексикони, надзорни книжки и спиртосани змии показват в изложба

Ще видим как са писали и какво ги е вълнувало предците ни като ученици

По материала работи: Юлиян Атанасов
Лексикони, надзорни книжки и спиртосани змии показват в изложба

Как са писали на дъсчици нашите предци във Възраждането, от какво са се вълнували момичетата и момчетата в епохата на следосвобожденска Варна  - предстои да видим в изложба в музея на Взраждането в морската столица само след два дни. На 29 октомври /четвъртък/, в навечерието на Деня на народните будители, в  Музея на Възраждането, от 16 часа  се открива изложба „Из варненския училищен живот”. Тя ще ни върне към пълните с романтика и очарование времена на българското училище – от годините на Възраждането, през епохата на следосвобожденска Варна и периода на новата ни българска история.

 

Пособия за писане, ученически бележници и книжки, пъстри лексикони и споменници ще ни припомнят трогателни ученически мъдрости и сърцераздирателни послания. На посетителите ще  бъде предложена и  ретроразходка из популярни или малко познати „инструменти  за възпитание” – нравоучения, надзорни книжки, строги поръчения.

 

Акцент в изложбата са ученически униформи от периода на социалистическа България и облекло на учителка от началото на XX в. Сред интересните експонати са и запазени учебни помагала по биология – стъкленици със спиртосани змии и гущери.

 

Изложбата е съвместен проект с материали от фондовете на  Музея на Възраждането, Музея за история на Варна и отдел „Най-нова история” към РИМ Варна. Тя може да бъде видяна  от 29.10.2015 г. до 19 февруари 2016 г. 

Коментари

Новини Варна