IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
12:01 | 26 октомври 2015
Обновен: 03:34 | 5 октомври 2024

БГ филми триумфират по света

"Съдилището" спечели голямата награда на фестивала "Хартленд" в Индианаполис

По материала работи: Юлиян Атанасов
БГ филми триумфират по света

"Съдилището" на режисьора Стефан Командарев, българското предложение за "Оскар" за чуждоезичeн филм, спечели голямата награда за пълнометражен игрален филм на 24-ия фестивал "Хартленд" в Индианаполис, съобщи сайтът на фестивала (Нeartlandfilm.org). Паричната равностойност на наградата е 45 000 щатски долара.


"Лауреатите на голямата награда разглеждат актуални и сериозни въпроси задълбочено и ги разказват майсторски - каза художественият директор на фестивала Тим Ъруин, цитгиран от БТА. Радваме се, че подкрепяме тези режисьори и се надяваме да ги вдъхновим да продължат да разказват истории, които трябва да бъдат показани".


На другия край на света, филмът "Каръци" на Ивайло Христов  взе наградата на публиката на кинофестивала CinEast в Люксембург (Сineast.lu). Българското заглавие беше в първата десетка в класацията за наградата на публиката и на завършилия насоро Варшавския филмов фестивал.


Късометражният филм "Падаща звезда" на Любо Йончев, съсценарист с Ясен Генадиев, получи награда за най-добър сценарий на кинофестивала Sose International Film Festival в Ереван, Армения (Sosefestival.com). Това е трето отличие за филма и четвърта фестивална селекция, отбелязва продуцентът Любо Киров.

Коментари

Новини Варна