Варна 16°
fallback
Култура
11:17 | 26 октомври 2015
Обновен: 18:29 | 1 октомври 2024

Румен Несторов : Морето не оставя диря. То поглъща всичко

Излезе втората стихосбирка на Румен Несторов „Непокорно море“

По материала работи: Юлиян Атанасов

ЕЛИ МАРИНОВА Морето  не оставя диря. То поглъща всичко – каза помъдрелият „морски вълк“ Румен Несторов, който издаде своята втора стихосбирка „Непокорно море“. Срещнах се с него, за да усетя морския му дух, за да си обясня какво преобръща един човек, за да започне да твори на 72 години. Миналата година той издаде първата си книга „Океан от страсти”. Нямам за цел да правя литературен анализ на стиховете му. Това може да сторите вие. Те са откровени и  написани на един дъх.

 

Кой е Румен?

 

Роден е на 12 март 1942 г. в Разград. Завършва Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" със специалност корабен механик. Пет години плава под флага на Параходство "Български морски флот". Бивш председател е на „Българска морска камара“ и е част от ръководството на „Пристанище Варна“.

Новото му амплоа всъщност изобщо не е ново.  Докоснат е от изяществото и треската на различните изкуства още от дете. А когато един човек има искрата на творчеството  вътре в себе си, той никога не се задоволява само с едно изкуство. Пише стихове, свири на китара, пее и танцува още в младите си години. Какво е отключило желанието му да събере поезията си в книги – вероятно само той знае. Може би любов? Или възмущение от случващото се в сегашната реалност? Или и двете.

Хората вече не общуват както преди, споделя тъжно поетът. Те дори не разговарят. Младите са забили поглед в телефоните и лаптопите си, а възрастните вече почти не се срещат, за да си говорят. Разликите в джоба им станаха толкова големи, че това също ги разделя. С носталгия Румен разказва колко весело е било на кораба преди години, колко живи са били компаниите и разнообразен  животът на палубата.  Това може да се усети и в стиховете на новата му книга.

51 стихотворения ясно показват какво е скътано в душата на този човек, който е събрал мъдростта на морето и на годините. Румен Несторов е автор и на илюстрациите в книгата. Понякога  истината е пред очите ни, но не е така обозрима и събрана в кратка реч. На интересна мисъл ме наведе авторът на „Непокорно море“. „Варненци се боят от морето. Да, тук е центърът на морската индустрия, големите ни морски институции, но душата на морското творчество е Бургас. Там като че ли хората са по-близо до синята стихия. Там са най-известните ни конкурси, свързани с морето, там са родени много от популярните ни творци, музиканти, поети, писатели, изпълнители. Там човекът не приема морето за даденост, както във Варна. В морската столица има хора, които с години не стъпват на брега, не му се радват така, както в Южна България“, убеден е Румен. Парадоксално е, но това са неговите наблюдения.

 

Румен Несторов е известен в морските среди със своите кулинарни вълшебства. Нямаше начин да не сподели своята готовност да издаде и сборник с рецепти, бавно и методически събирани щипка по щипка, буква по буква.  Готов е да отвори дори  рибен ресторант. Няма моряшки коктейл или вечеря, на които да не е съветник или организатор. Пожелаваме му да намери сили да облече бъдещата си творба с подходящи цветни илюстрации и снимки, за да я издаде скоро. 

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback