IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
19:57 | 23 октомври 2015
Обновен: 05:12 | 5 октомври 2024

Полски скулптор дарява на Варна паметник на Владислав III Ягело

Професор Конечни е убеден, че морската ни столица е най-подходящото място за неговата творба

По материала работи: Слав Велев
Полски скулптор дарява на Варна паметник на Владислав III Ягело

Полският скулптор професор Мариан Конечни ще дари на Българския културен институт във Варшава отлят от бронз паметник на полско-унгарския крал Владислав III Ягело, загинал на 10 ноември 1444 г. край Варна. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата, цитирани от "Дарик".
 

Само след броени месеци жителите на морската ни столица вече ще имат бронзов паметник на крал Владислав III Ягело (Варненчик), се посочва в съобщението.
 

Гипсовият макет на паметника на полско-унгарския крал Владислав III Ягело (Варненчик) е прекарал близо 40 години в ателието на скулптора, който живее и твори в Краков. Идеята за реализиране на проекта е възкресена през март, на творческа вечер, която Българският културен институт във Варшава е посветила на прочутия полски скулптор.
 

Скулпторът проф. Мариан Конечни е награден от министър Вежди Рашидов с почетен диплом и отличието "Златен век" на специална церемония във Варшава на 30 юни т.г., посочиха от пресцентъра на ведомството.
 

Владислав Ягело - крал на Полша и Унгария, е предвождал 20-хилядна армия в поход срещу османците, в защита на християнството, и е загинал на 10 ноември 1444 г. край Варна.
 

Професор Конечни е убеден, че най-подходящото място за негов паметник е именно във Варна, съобщиха от Министерството на културата.

Коментари

Новини Варна