IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
19:27 | 22 октомври 2015
Обновен: 06:45 | 5 октомври 2024

Безплатна прожекция за Деня на народните будители във Варна

Режисьор на документалния филм "Пътят на буквите" е Ралица Димитрова

По материала работи: Юлиян Атанасов
Безплатна прожекция за Деня на народните будители във Варна

С безплатна прожекция на пълнометражния документален филм "Пътят на буквите" ще отбележат Деня на народните будители във Фестивалния и конгресен център. Режисьор на лентата е Ралица Димитрова, а филмът е подарък за варненци от НДК и Фестивалния и конгресен център. “Пътят на буквите” е замислен по повод 1200-годишнината от рождението на Методий, по-големия брат от двамата създатели на славянската азбука, и търси отражението в днешния ден на сътвореното преди повече от 11 века от тях.

 

В него исторически документи, паметници и изображения на светите братя в Словакия, Гърция, Македония, Италия, Чехия, Германия, Русия и България, се редуват със съвременни тълкувания за тяхната мисия – понякога спорни, оживели в думите и творбите на хора от различни националности. Целта на авторите на филма е да разчупят догматично отстояваните разбирания и да разкажат по нов начин една уж позната стара история, която всички славяни в Европа тълкуват по свой начин.

 

Защо делото на Кирил и Методий е толкова значимо за всички славяни в най-важните моменти от тяхната история и чак до днес? Кой е св. Методий – помощник и сподвижник на своя по-малък брат Константин-Кирил или истинският покръстител на българи, словаци, чехи и поляци? Отговорите на тези и други въпроси търсят във филма учени от различни държави, деца и артисти, пазители на храмове и легенди, които авторите на лентата срещат по пътя на Кирил и Методий и създадената от тях писменост. Прожекцията започва точно в 18 часа на 1 ноември в зала "Европа" на Фестивалния и конгресен център.

Коментари

Новини Варна