Варна 22°
fallback
Култура
11:29 | 22 октомври 2015
Обновен: 09:37 | 6 октомври 2024

Испанско вино и пепел от пури в изложба на Деян Вълков във Варна

Андалусия вдъхновява автора

По материала работи: Юлиян Атанасов

„Андалуски спомени“ е новата изложба на Деян Вълков, която се открива днес във Варна. Тя е вдъхновена от духовното богатство на един от световните исторически и културни центрове в Испания – Андалусия. Колекцията включва 41 акварела в изящни малки формати, рисувани през последните два месеца специално за изложбата във варненската галерия „Теди“. Андалусия, това уникално късче на Земята, привлича българския художник като магнит. Пътищата го водят до Севиля, Гранада, Малага, Марбея. Обикаля, гледа, любува се на плодовете на природата и на сътвореното от човешкия дух, на традициите, на хубавото вино, на фламенкото. Така се ражда колекцията „Андалуски спомени“.

„Там, в Андалусия, наистина се зареждам с топлина и слънце, с енергия. Природата е докосната от духа на Африка, а амалгамата от култури събира европейски и арабски влияния. Радвам се да срещам щастливи и усмихнати хора с чувствено отношение към красотата и насладата на живота“, споделя художникът. Деян Вълков е известен в артсредите като експериментатор в техниките на рисуване. Своя нов акварелен цикъл „Андалуски спомени“ той изгражда с включване в тъканта на работите на акрил, акварел, гваш, кафе, капки от любимо испанско вино и пепел от пури – буквалните елементи на истинското потапяне в живота на прекрасния кът от Испания.

Деян Вълков е роден на 3 януари 1971 г. в Силистра. Завършва Софийската художествена гимназия през 1990 г. и Националната художествена академия със специалност стенопис през 2000 г. Работи предимно в областта на стенописа и живописта. Характерно за творбите му е използването на смесени техники, органични материали, пигменти, пепел, сажди, лепила, хартия, маслени бои, акрил. Представял е самостоятелни изложби в престижни галерии в София, Варна, Пловдив, Силистра, гостувал е в Ню Йорк, има редица участия в значими изложения у нас и в чужбина, сред които в Ню Йорк, Париж, Острава.Вернисажът на „Андалуски спомени“ е на 22 октомври от 18 ч., изложбата ще остане във Варна до 22 ноември.

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback