Варна 22°
fallback
Култура
11:29 | 22 октомври 2015
Обновен: 09:38 | 6 октомври 2024

Почитат с литературна вечер Атанас Липчев

С инициативата официално се закрива Националния конкурс посветен на писателя

По материала работи: Слав Велев

Градското сдружение на писателите организира литературна вечер в памет на Атанас Липчев. С инициативата официално се закрива Националният конкурс посветен на писателя. 

Приживе Атанас Липчев получава признание за романите си. Той ги представя тържествено в големите градове на България – София, Пловдив, Велико Търново, Бургас и др. С книгите си той гостува в Народното събрание. Представя творчеството си и в Москва. Негови романи са номинирани за най-престижните литературни награди на България.

„За Атанас Липчев литературата бе начин на живот. Беше богат със семейството, с приятелите, вречени в неговата кауза. Присъствието му и в миналото, и днес, и в бъдещето, ще изглежда като самата другост на популярното постмодерно писане: може би малко класическо, но винаги ангажирано с големите социални проблеми на българина, винаги тревожно за съдбата на националния дух. И до днес неговият сборник с разкази „Вълча любов“ и романите му „Тежки пари“, „Тихият бял Дунав“, „Крадци“, „Фустанела“, „Пътят към зимата“ , „Mailer Daemon или Другият бряг на реката“ ни въвеждат в едно ново измерение на живота, в което зад простите неща на миналото и настоящето етичното и философското са дадени в синтез“ – казват от Сдружението на варненските писатели. 

Литературната вечер в памет на Атанас Липчев е на 24 октомври от 18 часа в Радио Варна.

Черно море

 

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback