IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
14:02 | 21 октомври 2015
Обновен: 10:01 | 2 октомври 2024

Международен арт-проект във Варна учи художниците да продават успешно творбите си

Няма изграден легален арт-пазар в България

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Ели Маринова

Да научи авторите да се промотират успешно и да продават платната, фотографиите, изкуството си, е целта на международен проект "Супер[м]арт[кет]", чийто първи етап  приключи. Дни преди да бъде подредена изложбата със селектираните творби, в галерия „Графит“ в морската столица бяха представени резултатите. В проекта се включиха визуални артисти, които пребивават постоянно в България, без възрастови ограничения. Той представлява практическо изследване и създаване на реален модел на пазарна ситуация чрез 3 събития: теоретичен семинар, уъркшоп и презентации в периода 17-20 октомври 2015 г., изложба в периода 5-29 ноември в Галерия "Графит" във Варна и изложба в София през 2016 г.

Авторите представят едно произведение, създадено не по-късно от 2013 година, на свободна тема. Творбите са селекционирани от жури в състав: Бранко Франчески (директор на Музея за изящни изкуства - Сплит, Република Хърватска), Башак Сенова (куратор, член на на Консултативния съвет на 14-ото Истанбулско биенале), Ханс Кнол (галерия "Кнол", Виена), Надежда Джакова (завеждащ филиал, Софийски Арсенал - музей за съвременно изкуство). Кандидатстването е осъществено по електронен път.

 

Инициативата представлява един умален пазарен модел. В продължение на два месеца авторите са имали възможност да кандидатстват със своя творба, портфолио и концепция за включване в изложбата. След журиране, се определят най-добрите произведения, които участват в експозицията. Всички участващи автори обаче ще получат шанс да бъдат видяни в мултимедийно представяне, което ще върви по време на изложбата. Идеята е на Бранко Франчески, който като директор на Музея за изящни изкуства - Сплит, Хърватска. Той наблюдавал най-често срещания модел, по който художниците в родината му се презентират като сподели, че в това отношение творците там си приличат с българските.

Експертната оценка на журито ще направи един поглед върху артистите и ще предложи варианти те да бъдат съотнесени към международния пазар. Изненадващо за оценяващите е, че в 21 век част от авторите нямат абсолютно никакво представяне в Интернет. Стефан Стоянов, партньор на галерия „Графит“, който е и част от журиращите експерти сподели, че след като са получили творбите за участие от авторите, са направили опит да разгледат творческия им път, да видят тяхно портфолио, други картини, снимки, нещо, създадено от тях. Но напразно. Това според него е недопустимо за автори, които искат да градят творчески път в условията на толкова голяма конкуренция и свит пазар. Ето това е една от опорните точки, върху които ще се поработи в този проект.

 

За журито е важен не толкова резултатът, а процесът от създаването на една творба до нейното промотиране. От всички 88 участващи апликации, 14 са номинирани и включени в изложбата. 10 от тези автори ще участват с по 3-5 картини, а останалите 4 ще се включат в каталога, който предстои да излезе.  Останалите участници ще бъдат споменати в печатното му издание. Експертите са единодушни, че у нас няма изграден легален арт-пазар. А това много затруднява артистите. Журиращите ще дадат своята експертна оценка на местната среда, те имат богат опит както в управлението на проекти, така и като галеристи и арт-дилъри – каза галеристката на „Графит“ Петра Димитрова.

 

По думи на Башак Сенова, която е куратор, член на на Консултативния съвет на 14-ото Истанбулско биенале, предстои сериозен процес на дооформяне на потрт-фолиата на участващите творци. В световен мащаб има стандарти, по които е добре да изглежда един творчески профил така, че да бъде забелязан творецът на световния арт-пазар. След изложбата, която се открива на 5 ноември, предстои представяне  на българските художници във Виткенщайн, Виена, както и втори етап на проекта, отново с публична покана към авторите.

 

Коментари

Новини Варна