Варна 22°
fallback
Култура
09:16 | 20 октомври 2015
Обновен: 09:33 | 6 октомври 2024

Дикенс и младата му любовница в "Невидимата жена"

Филмът - тази вечер по телевизия Bulgaria ON AIR

По материала работи: Деян Михайлов

Не е лесно да изиграеш главната роля във филм, докато си и негов режисьор, но подобно на доста свои колеги Ралф Файнс, който всъщност е Рейф, но у нас сме свикнали да произнасяме името му иначе, решава за се заеме с трудната задача в "Невидимата жена" и се справя доста добре.

Историята ни припомня за една от най-емблематичните фигури в британската литература – самият Чарлз Дикенс, обявен за майстор на изграждането на литературни образи след Шекспир. И тази оценка не е случайна, тъй като авторът оставя творби като "Дейвид Копърфийлд", "Оливър Туист", "Студеният дом", "Тежки времена"...

Файнс си избира да разкаже за последните години от живота на Дикенс, когато той вече е известен, всички му се възхищават, трупат се да видят литературните му четения, а той е на път да скандализира обществото като зарязва жена си с 10-те деца за да се събере с едва 18-годишната Нели Тернън – актриса в пиесите му.

Филмът е екранизация по книгата на Клеър Томалин. Всъщност това са спомените на останалата в сянка любовница, която се връща в миналото си, неуспяла да го преодолее, а в настоящето е щастливо омъжена майка и учителка. В ролите ще видим още Кристин Скот Томас, Фелисити Джоунс, Том Холандър, Шарлот Хоуп.

Едва ли е било всъщност толкова трудно на Файнс да застане зад камерарата на "Невидимата жена", тъй като актьорът по принцип има отношение именно към костюмните филми. Помним го като ексцентричен свещеник, пристрастен към хазарта в "Оскар и Лусинда" през 1997 г. Две години по-късно пък е самият Онегин в едноименния филм, като си партнира с Лив Тейлър.

В "Невидимата жена" Файнс успява да проследи деликатно интимните трепети на главните персонажи – от една страна писателят, който напуска съпругата си в доста консервативното викторианско общество, а също така и неловката ситуация на героинята Нели, която в най-безгрижните си години е принудена да крие любовта си от същото това общество.

Филмът е с две номинации за Британските независими филмови награди – за най-добра актриса на Фелисити Джоунс и поддържаща актриса на Кристин Скот Томас. Има и номинации за Оскар и БАФТА за костюми.

Гледайте го на 20 октомври от 20.30 часа по Bulgaria ON AIR.

 

Автор на статията:
Деян Михайлов
0 коментара
fallback
fallback