IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
17:18 | 19 октомври 2015
Обновен: 10:01 | 2 октомври 2024

Световноизвестен илюстратор с ретроспективна изложба във Варна

Ясен Гюзелев придобива популярност с творбата си към „Алиса в страната на чудесата“

По материала работи: Слав Велев
КОГАТО ЗАПОЧВА РАБОТА ПО „АЛИСА“, Ясен Гюзелев решава да направи една картина, от която всеки оформител може да си избира различни сцени и фрагменти.

Ретроспективна изложба на световноизвестния художник-илюстратор Ясен Гюзелев се открива в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Варна е поредната спирка по пътя на пътуващата експозиция. Изложбата от над 300 произведения може да бъде разгледана от 21 октомври до 21 ноември в четири зали на втория етаж на ГХГ. 
 

Експозицията „Ретроспектива“ проследява творческия път на Ясен Гюзелев от изящните рисунки, които прави през 1977 година в Художествената гимназия до последните, току що излезли илюстрации към „Декамерон“ на Бокачо.

    
Ясен Гюзелев е от най-талантливите художник-илюстратори в света. Роден е на 24 юли 1964г. в София. Негов баща е известният български оперен певец Никола Гюзелев. Завършва Националната художествена академия и след това заминава да работи в Италия. Обявен е за илюстратор на годината на Международния панаир на книгата в Болоня през 1994 година. 
 

С илюстрациите си в „Алиса в страната на чудесата“ добива световна известност. Според специалисти това е безспорната кулминация в творчеството му до момента. Когато започва да работи върху „Алиса“ решава в ядрото на книгата да бъде една картина, от която всеки оформител може да взима различни сцени и фрагменти. 
 

„Микеланжело“, „Дон Кихот“, „Кралят на златната река“, „Оливър Туист“, „Големите надежди“, „Баскервилското куче“ са следващите книги, илюстрирани от Ясен Гюзелев. Всички те са изпълнени изключително прецизно и почти всяка е различна.


„Докато съвременният човек се опитва непрекъснато да свърши една работа по-бързо, аз вървя по обратния път –  търся само качеството, търся продукта който знам, че трябва да направя, независимо колко време ми струва. … Почти никога не използвам една и съща техника, едно към едно с предишния си проект. Всяка нова работа я виждам по различен начин и тя изисква ново намиране. Това не е самоцелно. Винаги ми се е струвало, че ако тръгна да работя рутинно, някак си ще стана безинтересен на себе си, а и на другите със сигурност“, казва Ясен Гюзелев.


Техниката му по негови думи е повлияна от реалистичните школи от ХIХ век, Ренесанса , Прерафаелитите  и Сецесиона .
           

Книгите, илюстрирани от Ясен Гюзелев се издават и на шведски, френски, португалски, гръцки, японски. Носител е на много национални и международни награди. 

Коментари

Новини Варна