IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
15:30 | 19 октомври 2015
Обновен: 10:01 | 2 октомври 2024

93-ма творци в представителната изложба на варненските автори

Традиционната експозиция е посветена на покровителя на художниците Свети Лука

По материала работи: Слав Велев
93-ма творци в представителната изложба на варненските автори

93-ма автори от различни поколения са включени в тазгодишната представителна изложба на варненски творци. Откриването е утре вечер от 18.30 ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Организатор на проявата е местното Сдружение на художниците, подкрепено от община Варна.
 

Авторите, които ще бъдат представени в изложбата са увтърдени творци, които прославят името на града в национални и международни форуми, както и млади автори, които активно участват в културния живот, както и такива, които все още не са дебютирали със самостоятелни изложби. Посетителите на експозицията ще се насладят на различните изразни средства и художествени техники, жанрове и сюжети. 
 

Сред акцентите в изложбата е творба на Ангел Атанасов – един от емблематичните представители на варненската художествена школа и дългогодишен член на УС на местното Сдружение на художниците. 
 

Традиционната експозиция е посветена на покровителя на художниците Свети Лука. Християнската традиция счита светеца за основоположник на църковната иконопис. Смята се, че Свети Лука е изографисал първите две икони - на Пресвета Богородица с Младенеца и на Светите апостоли Петър и Павел.

Коментари

Новини Варна