Варна 22°
fallback
Култура
17:06 | 18 октомври 2015
Обновен: 10:20 | 6 октомври 2024

Обновената зала “Конгресна” прие фестивала “Листопад на спомените”

В юбилейното ХХ издание бяха включени над 2000 изпълнители от цялата страна

По материала работи: Борис Проданов

Варна беше домакин на Националния фестивал на хората от третата възраст “Листопад на спомените”. Обновената зала “Конгресна” на ДКС прие неговото ХХ юбилейно издание. Специални гости на фестивала бяха бесарабски българи от Украйна.

Фестивалът се организира от Централния съюз на пенсионерите – 2004, от Районния и Общинския му съвет, община Варна и Двореца на културата и спорта.

Започнал преди 20 г. като преглед на любителските колективи към пенсионерските дружества, той бързо приобщи към своето мото “От миналото, през настоящето, към бъдещето” състави не само от цяла България. В него са участвали групи и изпълнители от Украйна, Русия, Сърбия, Македония, Гърция, Румъния.

 

В юбилейното ХХ издание бяха включени над 2000 изпълнители от цялата страна.

Фестивалът има конкурсен характер и победителите ще станат ясни всеки момент, защото започна финалната гала-вечер. Заради оптималния вариант на жанрове – автентичен и обработен фолклор, стари градски песни, патриотични и туристически хорове, хумор и народни обичаи, авторска поезия и актьорско майсторство, инструментални и солови изпълнения, той отдавна има измеренията на Олимпиада на духа на хората от третата възраст  и е достоен за Книгата на рекордите “Гинес”.

 

Председател на журито е доц. д-р Костадин Бураджиев – диригент, фолклорист и преподавател. И тази година ще бъдат раздадени 20 малки сребърни листа в отделните категории, 5 големи Сребърни листа, един Златен лист и една Специална награда.

 

Кирил Аспарухов

Автор на статията:
Борис Проданов
0 коментара
fallback
fallback