Варна 22°
fallback
Култура
14:41 | 17 октомври 2015
Обновен: 10:27 | 6 октомври 2024

Откриват трета изложба "Творческо ателие Бяло плюс" във Варна

Проследяват се трите етапа на твореца до изложбата

По материала работи: Юлиян Атанасов

Третата от четирите изложби по проект „Творческо ателие „Бяло плюс” ще бъде открита на 19 октомври от 18,00 часа в галерия АС АРТ на НЧ „Просвета” кв. Аспарухово, Варна. Първата изложба от ателието бе реализирана през месец септември във Фестивален и конгресен център - Варна. С нея беше даден старт на последния етап от проекта на галерия „Бяло+”, осъществен с финансовата подкрепа на Община Варна, отдел Култура. Изложбите във Фестивален и конгресен център и в Двореца на културата и спорта ще бъдат последвани от изложби в НЧ „Просвета” – Аспарухово и НЧ „П. Р. Славейков” - Владиславово.

 

Проектът „Творческо ателие „Бяло плюс” се осъществява на три етапа – подсигуряване на материали, творчески процес и изложба. На всеки от представените автори бяха предоставени необходимите за творческия процес материали, като в продължение на месец и половина авторите имаха възможност да творят по свободно избрана от тях тема и жанр.

 

Представените автори са : Пламен Монев, Веселин Чакъров, Олег Памуков, Мария Аврамова, Троя Шулга, Анета Димитрова, Венцислав Стайчев, Елеонора Пападопуло, Мими Димитрова, Добромила Цветкова, Георги Алексиев, Мирослав Дойчев, Даниела Борисова, Константина Иванова, Елка Манева.Проектът съчетава елементи на пленер, творческа колаборация и пътуваща изложба. Проследяването и споделянето и на творческия процес с публиката внася допълнителни нюанси в портрета на творците.

 

Изнесеността на част от дейността /в случая изложбата/ в по-отдалечени райони на града, внася нов елемент в презентирането на творбите. Като цяло моделът разчупва статичността на стандартната изложба, акцентирайки и показвайки наяве и самият творчески процес, и крайния продукт и то в освободените рамки на пътуваща изложба.

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback