Варна 22°
fallback
Култура
13:05 | 17 октомври 2015
Обновен: 10:23 | 6 октомври 2024

Луксозните компании инвестират все повече в културни паметници

Bulgari дава 1,5 млн. евро за възстановяването на Испанските стълби в Рим

По материала работи: Юлиян Атанасов

В сряда започна реставрацията на Испанските стълби в Рим,. Така още една от най-известните спирки за похапване на сладолед в киното стана поредната италианска забележителност, която се реновира с частни средства, предава Ройтерс.Стълбите, които започват от площад "Испания" и се изкачват до църквата Тринита дей Монти в историческия център на Рим, ще бъдат почистени, а повърхността им възстановена в рамките на проект, който се очаква да приключи в края на следващата пролет.Бижутерийната компания Bulgari дари 1,5 млн. евро за възстановяването.

 

Площад "Испания" е едно от най-популярните места за срещи в Рим. Непрестанният поток от туристи, които си правят снимки там, влошава състоянието на стълбите, които за последно претърпяха реставрация през 1995 г.Част от стълбите се рушат, повърхността им е на тъмни петна, а някои области са напукани и увредени от пълзящи растения.Мястото ще бъде затворено до 7 декември, преди да бъде отчасти отворено, така че ордите от туристи да имат достъп до него за католическата Нова година.

 

Италианските предприемачи дават все повече средства за възстановяването на исторически обекти и за спасяването на някои от тях от сриване, след като тригодишната рецесия почти сложи край на публичното финансиране за тяхното поддържане.Производителят на луксозни обувки Tod например плаща за възстановяване на Колизеума, а холдинговата компания на основателя на Diesel дава средства за моста Риалто във Венеция.

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback