IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Култура
14:14 | 15 октомври 2015
Обновен: 00:36 | 2 октомври 2024

Събират в изложба рисунки на деца и младежи в неравностойно положение

Експозицията е част от проекта “Творческа експедиция “По стъпките на времето“ на фондация „Св. св. Константин и Елена“

По материала работи: Борис Проданов
Събират в изложба рисунки на деца и младежи в неравностойно положение

Близо 50 детски художествени творби са включени в сборната изложба от рисунки на деца и младежи в неравностойно положение от Варна, участвали в проекта “Творческа експедиция “По стъпките на времето“ на фондация „Св. св. Константин и Елена“. Инициативата се проведе от 8 до 14 септември и имаше за цел да обогати извънкласното образование и възпитание на подрастващите чрез историята, културата и изкуството, да подобри поведението им на обществени места и общуването с хора от различни социални среди, да стимулира творческото им въображение.

В проекта се включиха близо 40 деца и  младежи на възраст от 6 до 19 г. от ЦНСТ “Изгрев“, ЦНСТ при дом “Другарче“ и ДДЛРГ “Княгиня Надежда“. Участваха също талантливи ученици от общообразователни паралелки по изобразително изкуство и школи по рисуване във Варна. Подрастващите посетиха различни културно-исторически забележителности и природни обекти във варненския регион, участваха в арт пленери на открито, в дискусии по различни теми, както и в уъркшопи по изобразително изкуство – техники акварел, пастел и молив, водени от варненските художници Светлин Ненов и Велина Гребенска. В своите творби участниците в експедицията пресъздадоха пейзажи от Аладжа манастир и бреговете край късноантичната крепост в Бяла, красивите цветни алеи на Ботаническата градина в Балчик и гледките от двореца на румънската царица Мария Единбургска, образите на митични създания, птици, риби и животни, видени в Музея на мозайките в Девня, природните образувания край Побити камъни, образи и предмети от неолитното селище в с. Неофит Рилски, кулите на прабългарско селище „Фанагория“, портрети на воини, стрелци, канове и царици.

Експозицията ще се състои на 17 октомври (събота) от 11 ч. в хотел&СПА “Азалия” в к.к. “Св. Св. Константин и Елена”. Изложбата е финалният етап на проекта „Творческа експедиция „По стъпките на времето“, който се осъществи с финансовата подкрепа на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в община Варна по програмата за образователна интеграция на деца и ученици от различни етнически групи и в неравностойно социално положение.

Коментари

Новини Варна