IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Култура
11:16 | 13 октомври 2015
Обновен: 15:51 | 5 октомври 2024

Георги Стоянов: Любопитството е направило животното човек

Ако го няма приятелството, животът губи смисъл, казва режисьорът

По материала работи: Златина Добрева
Георги Стоянов: Любопитството е направило животното човек

Георги Стоянов е български сценарист и режисьор, председател на журито за късометражни филми на ХХХІІІ фестивал на българското кино “Златната роза”.

 

- За Георги Стоянов любовта е?...
- Нещо живо. С женски черти. С чар. С чувствителност. Понякога и с главна буква.
- А приятелството е?...
- Ако го няма приятелството, животът губи смисъл. Без приятелство си загубил половината от живота си. Но често то преминава в предателство. И жалко, ако не си го “уловил” предварително, ако не си го “предусетил” в зародиша му...
- Киното е?...
- То е една голяма възможност за цивилизацията, за културата, за всичко, което се е случило. Всяка нация печели, като прави свое кино. Със собствени източници от историята на нацията. А не с тълкувания на чужди източници.
- А театърът е?...
- В него се влиза като в храм. Дори лошите образи се родеят с тези на ангелите, защото се изпълняват на живо от артисти. Които после се “събличат” от техните “кожи” и влизат във всекидневието си. Зрителят усеща тези превъплъщения и заедно с героите се ражда и умира на сцената. А това е божествено. Като в храм.
- Добрата дума е?...
- Добрата дума се родее с истината и с приятелството. Добрата дума трябва да е истинска.
- Родителите са?...
- Те са винаги виновни за всичко. Особено при наши болки и нещастия. При неуспехи и семейни катаклизми. Но когато ги загубим, ставаме виновни пред тяхната памет.
- Любопитството е?...
- Любопитството е това, което е направило животното човек. Ако го загуби, връща се обратно в животинския свят. Трудът не е направил човека, както ни го натрапваха години наред. А любопитството. То ражда гениите.
- Младите хора са?...
- Първо – те са нашите наследници, за добро или за лошо. В тях се концентрира цялата наша вина. И затова имаме претенции към тях. И вместо любов от тях, ние получаваме упреци. Второ – те имат времето, за да се изградят. Да проходят истински. Но често този преход прахосват.
- Днешна България е?...
- Ох!...Една огромна носталгия по това, което природата е искала да направи с наша помощ, изхождайки от природните й дадености. Вместо пълноводни реки ни е дала минерални извори. Вместо бурени билки, които няма в целия свят... Ние трябва да се подчиним на природата. И тогава България ще бъде това, което са предписвали предишните цивилизация – да бъде енергиен център.
- А Варна за Георги Стоянов е?...
- Откривам все нови привлекателни страни на Варна. Варна успя да върне похабените си ценности. Духовните си ценности. Съхрани балетния си конкурс. Но освен фестивалите на любовното и българското кино “Любовта е лудост” и “Златната роза” успя да си върне и анимационното кино и червенокръстките филми. И Варна става като един естествен енергиен център.
Не случайно ОРФЕЙ е влязъл в ада в България. Но е излязъл пак там. И ние сме оцелели благодарение на това, защото и Адът, и Раят са тук, наречен България.

Кирил Аспарухов

 

Коментари

Новини Варна