IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Култура
10:39 | 9 октомври 2015
Обновен: 10:29 | 2 октомври 2024

Варненският куклен театър с международна награда със спектакъла "Малки вълшебници"

Призът е от ХІV Международен фестивал на театрите за децав Баня Лаука в Сърбия

По материала работи: Юлиян Атанасов
Варненският куклен театър с международна награда със спектакъла "Малки вълшебници"

Международна награда за актьорска игра спечели варненският куклен театър на ХІV Международен фестивал на театрите за деца, провел се преди дни в Баня Лаука в Сърбия. Фестивалът събра повече от 200 участници от 13 театри от Сърбия, Хърватска, Словения, Турция, Аржентина, Полша, България, Словакия, Германия, Босна и Херцеговина. Фестивалът се организира от Детския театър на Република Сръбска, със съдействието на Министерството на образованието и културата и Градската Управа на Баня Лука.

 

Заради широкия обхват на артистичните дейности и високото професионално ниво, фестивалът се счита за един от най-значимите фестивали на Балканите, а също и в Европа. България бе представена от Държавен куклен театър – Варна със спектакъла си "Малки вълшебници", режисьор Вера Стойкова, сценография Свила Величкова, музика – Христо Намлиев и актьорски състав: Красимир Добрев, Евгения Василева, Веселина Калчева, Боян Стоянов.

 

От премиерата си през 2013 год. спектакълът вече е участвал в 14 Международни театрални фестивали, проведени в различни градове на Тайван, Корея, Италия, Турция, България, Полша, като е бил отличен с осем колективни и индивидуални награди.Международното жури на фестивала в Баня Лука отсъди актьорска награ да за Красимир Добрев в ролята на сърдитият чичко. Впечатляващата игра на актьорския състав не за първи път печели овациите на публика и жури. Пътуването на трупата бе осъществено с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура" по програма „Мобилност" 2015 г.

Коментари

Новини Варна