Варна 22°
fallback
Култура
10:17 | 6 октомври 2015
Обновен: 13:28 | 6 октомври 2024

Днес започва 33-ият кинофестивал "Златна роза" във Варна

Очакват ни 13 пълнометражни и 17 късометражни филма

По материала работи: Юлиян Атанасов

С документалния филм „Васил Гендов-мит и реалност", който е реверанс към големия ни кинематографист започва официалното откриване на фестивала за българско кино „Златна роза днес от 19.00 часа в зала 1 на ФКЦ. Това ще бъде премиерата на лентата, която е дело на режисьора Илия Костов и е завършена само преди седмици.

 

 Филмовите прожекции, които влизат в информационната и ретроспективна програма, стартират още на 3-ти октомври. Лентите „С деца на море", „Таралежите се раждат без бодли", „Куче в чекмедже", "Топло", "Тримата от запаса", Адио, Рио" и "Двойникът" ще могат да се гледат напълно безплатно във ФКЦ. Те са част от ретроспективната програма. За останалите прожекции от съпътстващата програма цената на билета е 4/6 лева. В информационната програма влизат 11 късометражни филма, копродукции на България и други страни, които са финансирани от Националния филмов център, както и два пълнометражни филма с независимо финансиране.

 

 13 пълнометражни и 17 късометражни филма ще гледат любителите на 7-то изкуство. Част от пълнометражните филми вече са прожектирани, а някои са показани и на други фестивали. Включени са 7 дебютни заглавия („Жажда", „Виктория", „11-и А", „Събирач на трупове", „Жената на моя живот", „Сняг", „Имало едно време един уестърн"), както и 6 премиерни за българския екран („Докато Ая спеше", „Жажда", „11-и А", „С лице надолу", „Сняг", „Семейни реликви").

 

 Две журитата ще оценяват пълнометражните и късометражните филми.  Две изложби, професионални дискусии и двудневна кръгла маса „Ситуацията на българското кино. Перспективи пред него и възможности за решаване на проблемите” ще съпътстват филмовата програма.

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback