IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Култура
17:52 | 26 септември 2015
Обновен: 09:02 | 2 октомври 2024

Вселенският патриарх с второ дарение за Голямата базилика в Плиска

Божидар Димитров ще получи средствата от Вартоломей I

По материала работи: Златина Добрева
Вселенският патриарх с второ дарение за Голямата базилика в Плиска

Вселенският патриарх Вартоломей I ще направи второ дарение за реставрацията на Голямата базилика в Плиска. Това съобщи за агенция „Фокус” директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, който отпътува за Истанбул по покана на Вселенския патриарх. Очаква се там проф. Димитров да получи второ дарение за реставрацията на Голямата базилика в Плиска.

По време на своето посещение, проф. Димитров ще присъства и на откриване на паметник на остров Халки в Мраморно море, където е родното място на патриарха. Като личен приятел и съученик на Вартоломей I от Ватикана, той е удостоен с тази висока чест. „Посещението ми е важно по още една причина. През 1629 г., именно в манастира „Св. Троица”, намиращ се на този малък остров, заедно със своите църковни съкровища (икони, ръкописи) са се пренесли монасите от созополския манастир „Св. Йоан Предтеча”. Като се изключат ръкописите, до скоро се смяташе, че тези съкровища са разпилени”, посочи проф. Димитров. Той обясни, че пътува с един от най-добрите български фотографи Тодор Димитров, който ще заснеме въпросните съкровища, открити неотдавна в манастира.

Коментари

Новини Варна