IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
12:14 | 9 септември 2015
Обновен: 21:43 | 29 август 2024

Фестивал събира младежи от Балканите в Балчик

Приблизително 200 млади хора от нашата страна, Румъния и Черна гора ще се представят в дните на фестивала

По материала работи: Слав Велев
Фестивал събира младежи от Балканите в Балчик

Младежи от няколко балкански страни се събират в Балчик за Фестивала на младите в изкуството „Виа Понтика”. Инициативата ще бъде открита днес с концерт „Вричане в обич” на Фолклорен ансамбъл „Тракия”.

 

Спектаклите на ансамбъла излизат от рамките на традиционните концерти и изключително атрактивно разкриват огромното фолклорно богатство на България от всички етнографски области. Това посочи Красимира Димитрова от екипа, който осъществява младежкия форум в Балчик, цитирана от Фокус.

 

Приблизително 200 младежи от нашата страна, Румъния и Черна гора ще се представят в дните на фестивала. Участници в него са художници, музиканти, фотографи, театрали и кино творци. Това е осмото издание на културния форум.

 

Входът за всички събития е свободен. Публиката – жители и гости на Белия град, ще имат възможност да се насладят на различни срещи с изкуството. 

 

Утре – 10-ти септември, в 11,00 часа в галерия „Тунела” в Държавен културен институт – Културен център (ДКИ-КЦ) „Двореца” ще бъде открита изложба скулптора „Точка на кипене на фантазията” на художника Веселин Ламбрев. От 18,00 часа в Народно читалище (НЧ) „Паисий Хилендарски” ще бъде прожектиран филмът „Омбре”. Ще бъдат представени и филми от осмото състезание- CILECT PRIZE 2015. В следващите дни ще бъдат представени два куклени спектакъла за малки и големи. Театралният афиш включва четири заглавия: „Слугините” от Жан Жьоне, 

 

„Пиеса №27” от Алексей Слаповски, „Красиви тела” от Лора Кънингам и „Небесен отряд” от Джордже Лебович и Александър Обренович. Афишът допълват също куклените спектакли „Клоуни и кукли” и „Джовани и Лече- буболече”.Ще бъде открита изложба на творби на студенти от Факултета за изящни изкуства в Черна гора и Националната художествена академия в София. Както всяка година участие във фестивала ще вземе Националната музикална академия „Проф.Панчо Владигеров“-София в това издание с вокален концерт на Дуо“Колаж“ и инструменталните провокации на Камерен ансамбъл “Силуети“. Местата, където ще бъдат представени концерти и спектакли във фестивалните дни, са Каменна зала в ДКИ-КЦ „Двореца”, Художествената галерия, сцената на НЧ „Паисий Хилендарски”, храмът „Св. Константин и Елена”. Четири театрални постановки ще изнесат студенти от Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов” и Факултета по изкуства на Университета „Овидиус” в град Констанца, Румъния. Ще бъдат представени и две изложби – „Сценографски проекти” и „Цветна геометрия”. Младият фотограф Любен Дойчински ще представи своя фотоизложба. Всички участници в културния форум ще имат възможност в следващите дни до 18-ти септември да живеят и творят сред красотата и неповторимата атмосфера на Архитектурно-парковия комплекс „Двореца”, на брега на морето и на прага на есента.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна