Варна 26°
fallback
Култура
11:00 | 10 октомври 2024
Обновен: 15:07 | 10 октомври 2024

7 състава от Варненско ще вземат участие в националния фестивал „Автентични ритми” в Нови пазар

Той ще се проведе на 12 октомври от 11.00 ч. на пл. “Оборище”

По материала работи: Слав Велев

Юбилейното десето издание на Национален фестивал на клубовете за народни хора „Автентични ритми” ще събере 20 състава с над 320 участници. Той ще се проведе на 12 октомври в град Нови пазар. Началото е от 11.00 ч. на пл. “Оборище”. Тази година заявилите участие са от общините Шумен, Варна, Провадия, Долни чифлик, Смядово, Дългопол, Велики Преслав, Нови пазар, Каспичан и Ветрино.

Фестивалът няма конкурсен характер и се провежда в рамките на един ден в две категории – автентични хора и разработки. Право на участие имат всички клубове и формации от страната, изучаващи български народни хора. От участниците не се изисква да бъдат облечени в народни носии.

В първа категория танцовите групи изпълняват по две автентични хора като първото задължително трябва да бъде от Североизточна България. Във втора категория танцовите групи изпълняват едно хоро в разработка по преценка на ръководителя, от която и да е етнографска област.

Вечерта след изпълненията организаторите предлагат хоротека за участниците.

Основната цел на фестивала е популяризиране, запазване и развитие на българския танцов фолклор, чрез предоставяне на възможност за изява на групи от цялата страна и създаване условия за широк културен обмен. Идеен създател на фестивала е Тодор Ганчев, дългогодишен ръководител на танцови състави в множество населени места.

По обичай фестивалът се провежда всяка втора събота на месец октомври по време на Дните на града. Организатори са Община Нови пазар и НЧ „Христо Ботев-1872”.

 

 

Автор на статията:
Слав Велев
Нови пазар Автентични ритми националния фестивал Автентични ритми състави Варненско култура Оборище
0 коментара
fallback
fallback