IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Култура
13:40 | 29 септември 2024
Обновен: 16:24 | 29 септември 2024

Обявиха наградените в Националния литературен конкурс за разказ „Атанас Липчев“

Автори участваха със 118 творби в десетото юбилейно издание във Варна

По материала работи: Слав Велев
Обявиха наградените в Националния литературен конкурс за разказ „Атанас Липчев“

Снимка: Сдружението на писателите във Варна

Автори участваха със 118 творби в десетото издание на Националния литературен конкурс за разказ „Атанас Липчев“ във Варна, посветен на паметта на писателя. Предложения са изпратени от София, Пловдив, Русе, Казанлък, Стара Загора, Бургас, Севлиево, Елена, Мездра, Попово, Кърджали, Шумен, Велико Търново, Горна Оряховица и други градове и села, както и от Испания и Норвегия, съобщиха за БТА организаторите на проявата от Сдружението на писателите във Варна. 

По думите на председателката Катя Вангелова прави впечатление участието на много млади хора, които успешно заявяват своята позиция по наболели въпроси. Темата на тазгодишния конкурс бе „…Сънуваше, че тази нощ му е последна. Че утре вече няма да го има на Божия свят…“ из романа „Тежки пари“. По думите й тя е провокирала у авторите размишления за преходността на човешкия живот и за смъртта, за любовта и омразата, самоубийството, новите виртуални измерения. Предложените истории разкриват съвременния човек като индивидуалист, който не харесва времето, в което живее, и не е склонен на компромис и толеранс към общото.

Художествената стойност на текстовете и разказваческото майсторство се оценяват анонимно, припомни председателката. Журито е селектирало 16 най-добри творби, които получават парични и предметни награди. На първо място е класирана Галя Симова от Варна с разказа „Липов цвят“; на второ - Христина Панджаридис от село Гара Елин Пелин с „Магарицата, която искаше да се омъжи“; на трето - Даниел Донев от София, автор на разказа „Завеса“. 

Наградата за най-добър млад автор е за 29-годишната Александра Маринова от Русе с разказа „Шапкарницата на Мадам Шейтан“. Признание за най-редовен участник и най-верен почитател на конкурса получава Веселин Василев - Виконт от Шумен.

Присъждат се и четири поощрения на Мария Димитрова от Кърджали, Марта Радева от София, Светла Дамяновска от Мездра и Светлана Йонкова-Андреева от София. Произведения на графичното изкуство дарява на трима автори доц. Деница Янева, която е председател на Асоциацията на графиците във Варна и заместник-декан на Факултета по изобразително изкуство във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Допълнителни отличия предоставят още и от Фондация „Слово“ и Стела Рускова, Радио Варна, художникът Михаил Пасков, галерия „Арт Маркони“. 

Всички наградени получават комплект книги и издания на вестник „КИЛ“ от Сдружението на писателите във Варна.

Коментари

Новини Варна