IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 26°
Култура
16:45 | 29 август 2024
Обновен: 00:25 | 12 септември 2024

Фестивалът "Златна роза" с разнообразна селекция от филми, дискусии, книги и инициативи за млади творци

Той ще се проведе във Варна от 19 до 26 септември

По материала работи: Александър Дечев
Фестивалът "Златна роза" с разнообразна селекция от филми, дискусии, книги и инициативи за млади творци

42-рият Фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ ще се проведе във Варна от 19-и до 26-и септември 2024 г. и ще предложи на публиката разнообразна програма от филми, дискусии, книги, инициативи за млади творци и прожекции на открито. Основен организатор на събитието е ИА Национален филмов център, съвместно с Министерството на културата, НДК – клон Варна, Фонд „Култура“ към община Варна и в партньорство с Българската национална телевизия, Българското национално радио и Българската телеграфна агенция.

Фестивалът ще включва 15 пълнометражни, 20 късометражни филма и 5 сериала в конкурсната програма, както и множество извънконкурсни филми и специални събития. За първи път тази година ще бъде присъдена специална „Награда на Филмаутор за млади автори до 35 години“. Наградата има за цел да отличи и насърчи младите автори, както и да подчертае нуждата от градивна колаборация в създаването на аудиовизуални произведения. Филмаутор вярва, че поощряването на млади творци ще им даде шанс за още по-смели и креативни крачки във филмовото поприще и ще фокусира вниманието им към текущи въпроси относно авторските права. Отличеният филм ще бъде избран от членовете на Управителния съвет на Филмаутор, а наградата ще бъде връчена от председателя на УС на сдружението – Станислав Тодоров-Роги.

Традиционно и тази година фестивалът организира поредица от дискусии, със следните теми: ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙСКОТО КИНО НА ГОЛЕМИТЕ ФЕСТИВАЛИ
Дискусия с модератор проф. Божидар Манов; АНТИФАШИЗМЪТ В КИНОТО. ПОЛША И БЪЛГАРИЯ – Дискусия с проф. Войтек Йожвяк и доц. д-р Александър Донев и ЛОКАЛНИ ТАЛАНТИ НА СВЕТОВНИЯ ПАЗАР: ПЪТЕВОДИТЕЛ –с участието на Илинка Теодореску, Симона Теохарова и Дейвид Зицлпергер. 

Фестивалът ще бъде домакин и на представянето на няколко книги, свързани с киното. На 22-ри, от 18 часа, в Социалната чайна ще бъде представена книгата „Между два кадъра“ от Деян Статулов. На 24-ти, от 18 часа, в Bookstore ще бъдат представени две книги от Иван Черкелов: „Иван Черкелов. Портрети, разговори, рецензии, спомени“  - съставител Геновева Димитрова и „Иван Черкелов. Сценарии“ – съставител Ирина Черкелова. На 25-ти, в 16.30 ще бъдат представени две книги на Людмил Тодоров във фоайето на ФКЦ - „Посланичката“ – новели и „От какавидата до пеперудата. Непубликувано“ – сценарии. 

Нов формат прожекции - Pop-Up-Cineplex/Бягащи кучета ще се проведе в алтернативни пространства извън ФКЦ (Bookstore и ReBonkers). Специалната панорама предлага поглед към новата вълна в българското кино от 90-те години, преосмислени през 2024 г. Инициативата включва култови филми като „Парчета любов“, „Аз, графинята“, „Закъсняло пълнолуние“, „Тишина“, а „Бягащи кучета“ ще бъде представен в специална прожекция с коментар на живо от някои от авторите на филма.

Съпътстващите събития включват и издание на форума „Кино за ученици“ на ARTE URBANA COLLECTIF. В рамките на този формат ще предложим серия от специализирани прожекции за учащи. Филмите ще бъдат последвани от образователни дискусии, които провокират осмислянето им не само като произведения на изкуството, но и част от обществените процеси в България. Зрителите ще получат и ценни знания за различните аспекти на киноизкуството.

И накрая, във фестивала влиза и издание на „Предизвикателството“  - формат, който ангажира млади и амбициозни творци, като им предоставя платформа за изява и съревнование. Участниците ще бъдат предизвикани да създадат кратък филм на зададена тема в рамките на определено време. Най-добрите продукции ще бъдат оценявани от жури, съставено от утвърдени професионалисти – Веселка Кирякова (продуцент), Симеон Венциславов (сценарист), Николай Мутафчиев (режисьор и продуцент) и Кристина Верославова (актриса и продуцент), а победителите ще получат ценни награди и възможността да представят своите творби на престижни кинофестивали.

Очаквайте пълната програма на фестивала и следете за новини на сайта: www.zlatnaroza.bg

Коментари

Новини Варна