IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Култура
13:30 | 1 август 2024
Обновен: 01:08 | 8 септември 2024

Франко Неро идва във Варна за МФФ „Любовта е лудост“

Синът на Апостол Карамитев е председател на журито, което ще оценява лентите

По материала работи: Слав Велев
Франко Неро идва във Варна за  МФФ „Любовта е лудост“

Специален гост на тазгодишното издание на международния филмов фестивал "Любовта е лудост" ще бъде италианският актьор Франко Неро. Публиката може да се срещне с него на 24 август от 17:00 ч. във фоайето пред зала 1 на ФКЦ - Варна, а веднага след това – от 18:00 ч., в зала 1, ще бъде прожектиран и най-новият му филм – „Щастливи дни“.

 

„Любовта е лудост“ превръща Варна във филмова столица за 32-ри пореден път, от 23 август до 1 септември, включвайки в програмата си най-новите филми, номинирани или спечелили награди в международни фестивали.

Откриването на „Любовта е лудост“ е на 23 август от 19: 00 ч. в зала 1 на ФКЦ- Варна с филмът, който участва в конкурсната програма – “Все още има утре”. Той получава одобрението на критиката и се превръща в един от най-гледаните филми в Италия, печелейки националната филмова награда „Давид на Донатело“ в пет от основните категории, вкл. за най-добър филм, режисура, оригинален сценарий и главна женска роля.

Закриването на официалната програма ще е на 30 август, отново в зала 1 на ФКЦ с филма „Болеро“.

В конкурсната програма участват 12 филма. Те ще бъдат оценявани от тричленно международно жури, с председател Момчил Карамитев.

За наградите на „Любовта е лудост“ ще се състезават още: българският филм „Край реката“, полският филм – „Празник на огъня“, като гост ще бъде режисьорката му – Кинга Дембска, „Синове” - филмът бе селектиран в основния конкурс на кинофестивала в Кан’2024, „Моят чудесен непознат“, „От Хилде, с любов”- филмът бе част от официалната конкурсна програма на Берлинале’2024, „Любимата ми торта” - филмът бе отличен с Наградата на международната филмова критика на тазгодишното Берлинале, „Любовна лодка” , „Семейство” , френският филм „Извън сезона” - филмът бе част от състезателната програма на кинофестивала във Венеция’2023, „Сбогом, Буенос Айрес” и унгарският филм „Някои птици”, от който ще гостуват режисьорът Даниел Хевер и сценаристката Жанет Кертес.

Организаторите на фестивала споделят, че тазгодишната визия на „Любовта е лудост“ целѝ да обърне погледа ни навътре към себе си. Как?! Като се потопим в историите на героите от филмите, които ще бъдат прожектирани по време на 32-то издание.

Когато се огледаме в постъпките, поведението, изборите им… Аз бях ли такъв? А искам ли да бъда? Аз преживях ли това? А мога ли да го преживея? Аз осъдих ли избор? А мен има ли за какво да ме осъдят?

Историите на другите могат за бъдат наше огледало. Могат да ни помогнат да видим по-ясно тъмното и светлото в себе си.

„А ако имате смелост и си позволите да потънете по-дълбоко, погледнете се не чрез другите, огледайте се (в) себе си!“ – призовават организаторите на фестивала.

Коментари

Новини Варна