IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
15:00 | 31 юли 2024
Обновен: 01:49 | 8 септември 2024

Започва 20-ият археологически сезон на „Солницата“ в Провадия

На 22-и септември отново ще бъде обявен Ден на отворени врати

По материала работи: Слав Велев
Започва 20-ият археологически сезон на „Солницата“ в Провадия

Започва 20-ият археологически сезон на „Провадия-Солницата“ на първи август. С неговото начало обектът отваря врати и за посещения на туристи. Посещения ще се организират всеки ден, без неделя, като на всеки кръгъл час може да влиза група до 50 души. Посетителите се водят от екскурзовод, който ги развежда из обекта и разказва историята на най-стария солодобивен и градски център в Европа.

Производственият център на сол, който е извън селищната могила, е много важен и амбициите на екипа тази година е да разчистят всички по-късни останки и насипи около него.

Продължава проучването на късно халколитните постройки. Ще се изследва тракийски пласт, който тази година ще бъде проучен по-активно. Работата ще бъде съсредоточена върху  проучването на резиденцията на тракийски аристократ, който най-вероятно с хората си също е произвеждал сол. 

С новия сезон продължават и усилията по консервация и реставрация на каменните структури, както и социализацията на обекта, за да може той да бъде видян от повече хора.

Целта е посетителите да могат да си представят живота на хората в древността и как те са произвеждали сол.

И тази година желаещите да работят по време на разкопките са от цялата страна. 20-ят сезон на археологическия обект ще продължи до края на септември, като на 22-и септември отново ще бъде обявен Ден на отворени врати.

Коментари

Новини Варна