IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Култура
13:20 | 12 юли 2024
Обновен: 01:14 | 2 август 2024

За лятото: Пана с италиански вази преобразяват оградата на Градската галерия във Варна

Проектът гостува в морската столица от днес до 30 август

По материала работи: Слав Велев
За лятото: Пана с италиански вази преобразяват оградата на Градската галерия във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, представя от днес интересна изложба - пана, разположени в градска среда - по самата ограда на художествения музей от страната на ул. „Л. Каравелов“. Проектът „100 вази с италиански дизайн. Създаване на качество в дизайна – приобщаване, иновация и устойчивост“ е на Министерството на външните работи и международното сътрудничество на Италия и се реализира в сътрудничество с издателството на книги за изкуство SKIRA, Посолството на Италия в София и Италианския културен институт в София. Гостуването на изложбата в морската столица е осъществено с подкрепата на почетния консул на Италия във Варна г-н Антонио Таркуинио.

Представените пана са изображения на вази и продължават поредицата от срещи на българската публика с италианския дизайн. Темата тази година слага акцент върху производствения процес, който води до създаването на „красиви“, от естетическа гледна точка, обекти на индустриалния дизайн, които са и с висока „материална“ стойност, в резултат на използването на качествени суровини и производствени процеси, съчетаващи традиция и майсторство с най-модерни техники по отношение на технологията и екологичната устойчивост.

Италианското съвършенство в областта на дизайна преминава през различни видове, но е концентрирано основно в областта на интериорния дизайн. Панелната изложба проследява исторически една от тези теми, за да идентифицира характерната „италианска особеност“, която всички разпознават. Вазата е битов предмет и в същото време предмет, който се поддава на най-разнообразни интерпретации, в които италианските дизайнери се отличават със своята оригиналност и разпознаваемост. Изложбените пана илюстрират историята, произведенията и най-значимите аспекти на вазите на италианските дизайнери от ХХ век.

Изложбата е реализирана по повод осмото издание на Деня на италианския дизайн по света – инициатива на Министерството на външните работи и международното сътрудничество в координация с Министерството на културата, Асоциацията за промишлен дизайн, Фондация Compasso d’Oro, Мебелното изложение в Милано, Музея за дизайн „Триенале“ в Милано, италианската федерация на отраслите за дървообработване, производство на корк, мебели, осветление и обзавеждане FederlegnoArredo, Фондация Altagamma и Конфиндустрия.

Куратори на изложбата са Марко Менегуцо и Енрико Мортео.

Марко Менегуцо (1954 г.) е професор по история на съвременното изкуство в Академията за изящни изкуства „Брера“, в Милано, и по дисциплината „Музеология и управление на изложбени системи“ в двугодишния курс за специализация в същата академия. Той е един от създателите на университетския магистърски курс, организиран от същата академия, посветен на кураторските практики, който се провежда от 1996 до 2006 г. През 1986 г. е член на комисията на Римското квадриенале. През 1993 г. е куратор на един видеораздел на Венецианското биенале. Като независим куратор от 1979 г. насам е курирал или представил повече от двеста изложби на модерно или съвременно изкуство и е публикувал книги и монографии с водещите италиански издателства.

Енрико Мортео (1957 г.) е архитект, професор, критик и историк на дизайна и архитектурата, сътрудник на Rai Radio 3 от 1999 г., телевизионен сценарист от 2001 г., член на Научния комитет на Световната столица на дизайна Торино 2008, публицист, вписан в Съюза на журналистите, от 1991 до 2010 г., член на Асоциация за индустриален дизайн (ADI) от 1999 до 2014 г., куратор на историческата колекция на Compasso d’Oro от 2010 до 2014 г. Куратор е на няколко изложби и каталози, автор е на книги, както и телевизионен и радио сътрудник.

Изложбата е част от кампанията на Министерството на външните работи на Италия за популяризиране на италианския дизайн по света.

Паната са експонирани от днес на оградата на Варненската художествена галерия и ще могат да се видят до 30 август 2024 г.

С тази изложба ГХГ иска да подари на гражданите и гостите на морския град възможност за непосреден досег до италианската култура и изкуство.
 

Коментари

Новини Варна