IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Култура
16:16 | 19 юни 2024
Обновен: 03:10 | 27 юни 2024

Приключи 32-рото издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“

През тази година програмата на фестивала предложи на публиката във Варна над 40 театрални събития

По материала работи: Слав Велев
Приключи 32-рото издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“

32-рото издание на МТФ „Варненско лято“ приключи на 15 юни с концерт-спектакъла „Чаплин пианисимо“

На 15 юни с концерт-спектакъла „Чаплин пианисимо“ приключи 32-рото издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. През тази година програмата на фестивала предложи на публиката във Варна над 40 театрални събития – едни от най-добрите български спектакли за изминалия сезон, както и впечатляващи международни постановки.

Между 1 и 15 юни театралният фестивал предложи изключително богата палитра от разнородни събития – български и международни театрални спектакли, огнено шоу на открито, уличен акробатичен спектакъл, прожекция от програмата на „NT Live – най-доброто от британския театър на киноекран“, както и събитието „Чаплин пианисимо“ със специалното участие на Юджийн Чаплин, синът на незабравимия актьор.

Невероятен успех бе постигнат благодарение на един от модулите на фестивала – Театрален „Шоукейс“, който представлява витрина от иновативни и мобилни български продукции, насочена към специално поканени селекционери на международни фестивали и организации. Участие в него взеха театрални журналисти, програматори и изследователи от Германия, Гърция, Унгария, Хърватия и Чехия.

Немският театрален журналист Дитер Топ от основаната през 1992 г. по инициатива на Ханс Дитрих Геншнер организация и медия Културен форум Европа обяви, че е предложил представения в рамките на шоукейса спектакъл на Галин Стоев „Хага“ (Народен театър „Иван Вазов“) за наградата за културни постижения, която организацията връчва. Той представи и специално обръщение на американския драматург Дъг Райт, автор на пиесата „Докато смъртта ме раздели“, в което изказва своята благодарност и подкрепа към режисьора Надя Пенчева и актьора Димитър Ангелов за куража и таланта на тяхната постановка по неговия текст.

В рамките на фестивала бе отдадена почит и на две любими български актриси. На 8 юни се проведе събитието „Празнуваме Цветана“ организирано по случай кръглата 80-годишнина на Цветана Манева – един от стожерите на театралното „Варненско лято“. На 9 юни с документален филм и представянето на книгата „Татяна Лолова от А до Я. Бележки, мисли, снимки“, бе почетена паметта на Татяна Лолова, както и 90-годипнината от нейното рождение.

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ се провежда в началото на юни без прекъсване от 1993 г. насам във Варна. Това е най-мащабното международно театрално събитие в България. Носител е на лейбъла „Европейски фестивал“ – европейски сертификат за качество, част от платформата „Европа за фестивалите – фестивалите за Европа“, инициирана от Европейската фестивална асоциация.

Подготовката по 33-тото издание, което ще се проведе през юни 2025 г., вече започна, а дотогава почитателите на „Варненско лято“ могат да четат отзивите на специалните гости и театралните критици в блога на фестивала: https://varnatheatrefest.viafest.org/

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ се организира от Фондация „Виа Фест“ с финансовата подкрепа на Министерството на културата, на Община Варна чрез  Фонд „Култура“, на Национален фонд „Култура“, на Посолството на Кралство Нидерландия в България и Унгарския културен институт. Партньори на фестивала са Българска асоциация за театър, „Арт офис“, Сдружение „Антракт“, фондация „Homo Ludens“. Сцени домакини на фестивала са ТМПЦ – Варна, Държавен куклен театър – Варна, Фестивален и конгресен център – Варна, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“, Ретро клуб  и Културен център „Ребонкърс“.

 

Коментари

Ivan11 ( преди 1 седмица )
В днешно време е трудно да се намери сериозен заем предвид няколкото измами, свързани с реклами в интернет. Но случайно попаднах на г-н DIDIER DELAFONTAINE, който ми помогна много при получаването на заем от 38 000 евро. Признавам, че в началото не бях склонен към това предложение, но в крайна сметка реших, че той е наистина сериозен и добродушен. . Горещо препоръчвам да се свържете с него, ако имате нужда от заем, можете да го намерите на: didierdf93 @gmail.com
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна