IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Култура
14:00 | 15 февруари 2022
Обновен: 11:58 | 20 септември 2024

Музейните работници протестират символично

Причината - недостиг на средства, заложен в бюджета

По материала работи: Ставри Таргов
Музейните работници протестират символично

Специалистите от музеите, галериите и библиотеките заявяват своята воля за протест срещу несправедливото разпределение на средствата за финансиране и подпомагане  дейността на културните институции в България. Това се казва в писмо до медиите от Регионален исторически музей - Варна.

Увеличението на средствата  за националните и регионалните музеи и галерии спрямо миналата година е с 5%, а това за регионалните библиотеки е с 9.2%.

Още по време на служебното правителство от браншовата организация на музейните специалисти са договорили с 50 на сто увеличение на стандарта за издръжка на галериите и музеите. В подписания Браншови трудов договор е заложено увеличение на минималната работна заплата и увеличение на процента за прослужено време.

Клаузите в този договор, влязъл в сила от началото на тази година няма да бъдат изпълнени. Затова и работещите в културните институции протестират с искане средствата за издръжка да бъдат увеличени с 50 на сто.

Ние, от Регионален исторически музей - Варна, заставаме зад нашите колеги от цяла България и ги подкрепяме в този символичен протест! Всеки един от нас заявява своя протест срещу пренебрежението на Държавата към културата и историческото наследство на нашия народ!

Въпреки несправедливото отношение и пренебрежение към културните институции в България, протестираме символично и оставаме на своите работни места в полза на нашите съграждани!, завършва писмото.

 

Коментари

Новини Варна