Варна 22°
fallback
Култура
14:11 | 27 октомври 2020
Обновен: 16:19 | 4 октомври 2024

4 песни си поделиха първите награди на конкурса „Златни искри“ във Варна

Фестивалът ще бъде излъчен скоро и в социалните мрежи

Песни от Сърбия, България и Армения се пребориха за първото място на 8-ия Европейски конкурс за детска песен „Златни искри“, който се проведе във Варна.

Това са „Остани Море” на Хайгашод Агасян и текст на Анета Мутафова, „ Крилатата пижама”, на един от най-популярните сръбски композитори Ладо Леш и текст  Драгослав Гузина, „Пей с мен” на Зара Петросян от Армения и „SOS”” на младия композитор Роман Михайлов по текст на Христина Петрова .

Те бяха отличени сред осемнадесетте песни от България, Армения, Румъния, Босна и Херцеговина,Сърбия, участвали в надпреварата. Участието на песента от Русия, както и песен  на българския композитор  Щерион Пелидов отпадна в последния момент заради карантина поради ковид в семейството на децата-изпълнители. Журито в конкурса за песен и тази година присъди наградите за песен, текст, аранжимент, като отличи  многото добри песни, които бяха създадени за поредното издание на конкурса, а наградният фонд беше  осигурен, благодарение финансовата подкрепа на Министерството на културата. В осмото  издание на „Златни искри“ беше връчена и награда за най-добра българска детска песен, която беше избрана от слушателите на БНР - Радио Варна,  след излъчването на песните в ефир. Носител на наградата е песента ‘Полети с мен”на композитора Пепи Писарски, изпълнена от Цветелина Андонова. Музикалната къща на Българското национално радио  също присъди  своя награда – звукозапис за Жени Кринчева - една от участничките  в конкурса. В рамките на фестивала беше проведен и съпътстващ международен конкурс за изпълнител с председател на журито румънската попзвезда Михай Траистариу. И в този конкурс първата награда беше поделена – победители станаха Валериа Войкова и Максим Янлъзов. Конкурсът беше заснет телевизионно и предстои излъчване и в социалните мрежи. Европейският конкурс  за детска песен "Златни искри 2020" се организира от фондация "Откритие",  с подкрепата на МОН ,БНР, БНР - Радио Варна,  и е под егидата на WAFA (Световна асамблея на артистите и фестивалите).

 

Златни искри песенен фестивал Варна
0 коментара
fallback
fallback