IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Култура
17:07 | 12 октомври 2020
Обновен: 18:05 | 22 септември 2024

Скулпторът Киро Янев празнува юбилей с изложба

На 14 октомври в ГХГ на Варна се открива ретроспективна експозиция, която отбелязва 70-годишнината на водещия варненски артист

По материала работи: Ставри Таргов
Скулпторът Киро Янев празнува юбилей с изложба

Киро Янев – едно от уважаваните имена в общността на варненските скулптори и художници, събира почитателите на своето изкуство на 14 октомври в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна. Поводът е 70-годишнината на артиста, която той превръща в стимул за творческа равносметка.

 

Повече от 20 голямоформатни рисунки и още толкова скулптурни пластики, предимно от бронз, са включени в експозицията.

 

С вълнение авторът споделя мислите си по време на селектирането на творбите: „Повечето работи в тази изложба са човешки тела. Дали тялото ще е женско, или мъжко, мен ме интересува анатомията на човека в нейните най-различни състояния. За мен това не са само тела, влагам в тях и малко философия, малко езотерика.

 

Продължавам да търся скрития смисъл в човешкото тяло – за мен то е номер едно по красота и динамичност, независимо от това дали излъчва еротизъм, или е чисто състояние на духа. Боравя с тези форми, разбирам ги, усещам ги и се стремя да ги поднеса по някакъв по-различен начин на този, който ще гледа рисунката.

 

Да, анатомично вярно е тялото, което рисувам, но не е само това – има и още нещо, което вдъхва на рисунката изящност и движение. Как гледам на моята годишнина ли? Едновременно съм объркан и радостен.

 

Не смятам, че това е някаква много специална годишнина – дай боже, да има и следващи, е не чак толкова много, но... Виждам посоката, в която вървя, а движението напред, мисленето, разбирането, моженето, то е много специфично за всеки художник, за всеки човек.

 

Всичко ме вълнува в тази посока и продължавам да се опитвам по някакъв начин да се добера до истини за човека, за формата, за времето, за пространството.“

 

Изложбата се осъществява и с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ на Община Варна.

 

Откриването на изложбата е от 18:00.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна