IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Култура
09:00 | 10 октомври 2020
Обновен: 02:24 | 12 септември 2024

Изложба „Бъдеще назаем“ представят младежи с интелектуални затруднения

Експозицията от отпадъци, превърнати в произведения на изкуството, ще бъде открита на 13 октомври в Дневен център „Ривиера“

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Сдружение за подкрепа на лица с умствени затруднения

Млади хора с интелектуални затруднения ще подредят и представят изложба от най-новите си произведения, изработени изцяло от отпадъци. През лятото участниците в инициативата пътуваха по Северното черноморие, за да почистят от боклуци дивите плажове до Дуранкулак, Крапец, Шабла, а от най-„впечатляващите” отпадъци изработиха уникални сувенири. За тази цел те преминаха специално обучение в използване на траш арт техники, или в т.нар. изкуство от боклуци. Заедно с това усвоиха много и полезни знания в обучението в „зелени” предприемачески умения и научиха как, опазвайки природата, хората могат да развиват своите общности и да стимулират икономиката.

 

А шедьоврите от боклуци – рециклирани обувки, „консервирани“ консервни кутии, вдъхновени за нов живот пластмасови и найлонови опаковки и други красоти ще бъдат представени на изложба и продадени на търг, а тези, които не срещнат своите купувачи, ще бъдат подарени на приятели и съмишленици, за да стигнат посланията на проекта до колкото се може повече хора. Изложбата ще бъде представена на 13.10.2020/вторник/ от 15.00 часа в градината на Дневен център „Ривиера“, в Приморския парк, м-ст „Салтанат“ 56А/до Делфинариума/.

 

Проектът „Устойчиво бъдеще – програма за екологична култура и „зелени“ предприемачески умения за млади хора с интелектуални затруднения“ е инициатива на Сдружение за подкрепа на лица с умствени затруднения. Той продължава да средата на месец октомври и се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна.

Коментари

Новини Варна