Варна 27°
fallback
Култура
12:25 | 6 октомври 2020
Обновен: 13:28 | 23 септември 2024

“Римите на светлината” редят в Арт Галерия Le Papillon

Изложбата картини на Чавдар Вълов и скулптури на Пенка Никова може да бъде видяна до 27-ми октомври

По материала работи: Слав Велев

По традиция всяка година Арт Галерия Le Papillon отправя предизвикателство като събира в съвместна изложба двама автори с различни изразни средства, но със сходно светоусещане, чувствителност и темперамент. Резултатът винаги е приятна изненада и за почитателите на съвременното българска изкуство и за авторите, чиито творби, правилно и тематично подбрани се допълват и хармонират перфектно. От 5-ти до 27-ми октомври 2020г. ще имаме удоволствието да се насладим за първи път в съвместна изложба на живописните платна на Чавдар Вълов и бронзовите скулптури на Пенка Никова. Обединява ги не само мотото „Римите на светлината“, но и лиричността на изказа, елегантността на линията, финес и усещане за полет същевременно. Така изящните бронзови фигури намират необходимия простор в живописните пейзажи, в които почти липсват обекти и следи от човешко присъствие. Поезия без думи, мекота на израза струят от ефирните картини издържани в стил сецесион на Чавдар Вълов и са осезаеми от всяка извивка, жест и форма на скулптурите на Пенка Никова.

 

Чавдар Вълов е лиричен, дори може да се каже романтичен художник, чийто живописни платна извисяват съзнанието на зрителя далеч над хоризонта. В платната му се разгръщат щедри гледки от птичи поглед, запечатали неподправената красотата на природата. Характерен за творчеството на автора похват е смаляването на мащаба, концентрирайки в едно платно цялото многообразие от цветове и форми на редуващи се поля, терени и гори, подредени последователно в синхрон като рими. Често пейзажите му са изпъстрени с богата цветност като черга на плодородни земи, наблюдавани отгоре. Меките сложни тонове са положени фино един върху друг, като рисунката е обогатена от тънък писец отнемащ част от горния слой цвят, за да разкрие богатството на долния. Той е представител на постмодерния реализъм и има връзка с подобни търсения на някои художници от 20-те и 30-те години на миналия век, за разлика от тенденциите за отделяне от традиционното изобразително пространство в посока на нови изразни форми и средства.

 

Общата нишка, преминаваща през всички картини на Чавдар Вълов е светлината. Дали ще облива щедро просторни поля, обагрени в ярко жълто и оранж или ще се прокрадва ненатрапчиво между клоните на дърветата, образувайки сложна плетеница от сенки, светлината е усещане, което винаги присъства и неизменно създава настроение за позитивност и хармония.

 

Скулптурите на талантливата Пенка Никова се отличават с характерна стилистика, много високо ниво на овладяност на изказа и силна пластичност като движение. С майсторство и прецизна обработка, авторката извайва от тежкия бронз нежни и деликатни фигури, влагайки в тях своето светоусещане и послания към зрителите. Често образите й са изградени с голяма доза хумор, който чрез добронамереност и чистосърдечност предизвиква искрена усмивка, но и повдига по-дълбоки теми, ако имаме сетива да ги уловим. Отличително в творчеството на авторката несъмнено са женските образи, които изгражда в различни направления – елегантни и загадъчни дами, жената – носител на символа на природата, съчетала в себе си стихия и финес или пък митологичен образ с препратка към познат сюжет. Някой от тях предават моментно състояние и емоция, дори вглъбеност в себе си, а други притежават силен заряд и импулс и движението е съвсем осезаемо. Пенка Никова е талантлив скулптор, чийто творби са отличени и се изучават вече в учебниците за художествените училища. Въпреки че има реализирани значими монументални проекти, тя е по-известна с малките си пластики. В тази експозиция са включени 8 скулптури от малки кавалетни формати до по-големи и впечатляващи с контраст между мащаб и нежност на формите. Темите на фигурите, като „Сезони“, „Утро“, „Вятър“, „Приятелка на птиците“ съвсем интуитивно и без предварителна информация допълват ландшафтните картини на Чавдар Вълов. Други като „Белканто“, „Ентусиазъм“ предизвикват желание да ги докоснеш, погалиш – доказателство за пластичното майсторство на скулптора.

 

Изложбата може да бъде разгледана от 5-ти до 27-ми октомври 2020 г. в салона на Aрт Галерия Le Papillon на ул. Драгоман № 12, както на сайта на галерията artpapilllon.com и на фейсбук страницата Le Papillon Art Gallery.

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback