IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 26°
Култура
15:40 | 1 октомври 2020
Обновен: 16:18 | 5 септември 2024

Военноморският музей реди мини в изложба

Експозицията „50 години Трети дивизион противоминни кораби – наследници на славни традиции“ може да бъде видяна до края на ноември

По материала работи: Слав Велев
Военноморският музей реди мини в изложба

Юбилейна изложба „50 години Трети дивизион противоминни кораби – наследници на славни традиции“ бе открита днес във Военноморския музей във Варна. 

 

Експозицията проследява най-значимите моменти от развитието на миночистачните дейности във флота. Любителите на историята ще могат да се запознаят с дейностите по поддържане на чистите фарватери. Посетителите могат да разгледат отличия на участници в бойното миночистене през Втората световна война и флагове на миночистачи. Изложбата включва още схеми и документи, които допълват представата за специфичния труд на военните моряци в защита на родните брегове в мирно и военно време.

 

 

В парка на Военноморския музей се намира и единствената в страната музейна колекция от морски мини, което е запознаване с този специфичен вид морско отбранително оръжие. Изложена са морски мини от края на ХІХ век и двете световни войни, а най-новият експонат в този сектор са останки от мина от края на ХІХ век, която бе открита през 2011 на плажа в Кранево. 

 

Експозицията „50 години Трети дивизион противоминни кораби – наследници на славни традиции“ може да бъде видяна до края на ноември.

Коментари

Новини Варна