IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 26°
Култура
09:34 | 25 септември 2020
Обновен: 23:15 | 20 септември 2024

Драмата открива днес своя 100-тен сезон

През октомври започва очакваният ремонт на сцена „Филиал“ на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“

По материала работи: Ставри Таргов
Драмата открива днес своя 100-тен сезон

Днес е официалното начало на юбилейния стотен сезон на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна. На пресконференция Даниела Димова, директор на ТМПЦ – Варна, сподели с журналистите вълнението, с което творческият колектив влиза в 100-тния сезон на театъра:

 

„В трудната 2020 година, ние сме щастливи, че сега можем да посрещнем с нашата публика големия юбилей. Тази година създадохме за пръв път сцена на открито за театъра и вече имаме 41 изнесени представления на Лятна сцена „Зад театъра“.

 

Макар и с намален обем на залите – при 50% запълняемост, и при спазване на мерките за безопасност, ние сме заедно с почитателите на изкуството ни и това е важното. Имам удоволствието първо пред вас да съобщя, че през октомври се открива строителната площадка и започва дългоочакваният ремонт на сцена Филиал.

 

Благодарение на сътрудничеството с община Варна, Министерството на културата и Градската художествена галерия – Варна, ние ще можем да изнесем нашите камерни спектакли в залата на Градската галерия.

 

В новия си век Варненският театър влиза с ново лице. В подготовката за юбилея вече имаме нови лога, създадени от дизайнерката Радослава Боор.

 

Проектът за нова визуална идентичност на Театрално-музикален продуцентски център – Варна, Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и Държавна опера – Варна, е част от стратегията за развитието на нашия културен институт.

Официално ще открием сезона на 25 септември от 19:00 на Основна сцена с премиерата на „Любовникът от ZanziБар“ – съвременна комедия от израелския драматург Ели Саги.

 

Постановката е на проф. Атанас Атанасов, който за пръв път режисира спектакъл във Варна, преводът е на Кръстю Кръстев със сценична редакция на проф. Атанасов, сценограф е Петя Стойкова, музиката е на Петя Диманова.

 

В ролите ще видим звездите на варненската сцена Веселина Михалкова, Стоян Радев, Милена Кънева, Симеон Лютаков, Цветина Петрова, Станислав Кондов, Константин Соколов и младата Христина Джурова, студентка на проф. Атанасов. Със специалното участие на Пламен Петков - глас.

 

На 2 октомври в камерното пространство на Градската художествена галерия е една очаквана със силен интерес премиера - „Поразените“ по романа на Теодора Димова. Това ще е първо представяне на сцена на драматизация по отличената с награда за най-добър роман на 2020 книга.

 

Носител е на националната литературна награда за български роман на годината "13 века България" 2020. Драматизацията на литературната творба е направена от едно от знаковите лица на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – водещия актьор и режисьор Стоян Радев Ге. К. Калин Николов създава музикалната среда на спектакъла, а в ролите влизат Веселина Михалкова, Даниела Викторова, Петя Ангелова и Полина Недкова.

 

Ние следваме политика на развитие на нашите кадри, затова една от другите премиери на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ е „Владимир“ от Матяж Зупанчич – постановката на актьора Николай Кенаров, това е неговият дипломен спектакъл като режисьор.

 

Спектакълът е черна комедия за живота и грешките, които правим, и които ни разплакват или разсмиват. Историята за оцеляването по време на криза, добрите намерения и лошите последствия, разказват Симеон Лютаков, Константин Соколов, Ивайло Иванов и Александра Майдавска.

 

 

Трите ни премиери са само началото на този отговорен сезон, в който Театърът на Варна ще празнува своя изпълнен век.

 

Предстоят вълнуващи моменти – например, през зимния период ще инсталираме във фоайето бюст на нашия патрон Стоян Бъчваров.

 

Юбилейният сезон ще бъде продължителен – чак до март месец 2022 г. ще имаме събития, посветени на годишнината.“ – завърши Даниела Димова.

 

Черно море

 

 

Коментари

Новини Варна